2024-12-12

„Ewa gotuje”: Ostre, solidne i wykwintne. I dania, i kucharki!

W odcinku z gościem specjalnym indyjski dahl, zapiekanka z cukinii z cheddarem i placki kasztanowe. Kuchnię Ewy Wachowicz odwiedza tym razem aktorka Elżbieta Romanowska, która w Polsacie prowadzi program „Nasz nowy dom”. Wspólnie przygotowują rozgrzewające i aromatyczne danie, które z pewnością przypadnie widzom do gustu. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.

Indyjski dahl

Jedną z bardziej lubianych przez Polaków kuchni jest bez wątpienia kuchnia indyjska, a najbardziej znaną potrawą jest gęsta zupa dahl, tradycyjnie gotowana na bazie soczewicy. Właśnie od hinduskiego dahlu, który przypomina nieco gęstą potrawkę, rozpoczyna się kolejny odcinek „Ewa gotuje”.

Zapiekanka z cukinii z cheddarem

Kolejną potrawą jest bardzo prosta w przyrządzeniu zapiekanka z cukinii sowicie posypana aromatycznym serem cheddar, który nadaje charakter prostemu jesiennemu warzywu.

Placki kasztanowe

Odcinek kończy nietypowy dość deser. Ewa Wachowicz pokazuje jak zrobić znakomite, waniliowe placki z mąki kasztanowej. Pachnące wanilią placuszki podaje z miodem i owocami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 529. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:55 w Polsacie.