2024-11-28

„Ewa gotuje”: Wygodne i smaczne przekąski imprezowe

Ewa Wachowicz poleca tartę ziemniaczaną, kotleciki mielone i drożdżówki z budyniem i śliwkami. Te potrawy można zaserwować na przyjęciach rodzinnych albo spotkaniach z przyjaciółmi, takich jak Andrzejki. Nic dziwnego, że autorka programu sięga po te przepisy akurat teraz. A składniki, jak zwykle, dopasowane są do pory roku. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 12:00 w Polsacie.

Tarta ziemniaczana z cheddarem

Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza widzów do swojej krakowskiej kuchni, gdzie proponuje potrawy, które świetnie sprawdzają się jako imprezowe przekąski. Pierwszym z dań jest zaskakująca tarta ziemniaczana z serem cheddar. Zaskakująca, bowiem spód powstaje z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, a następnie rozgniecionych w formie do tarty.

Kotlety mielone z ryżem

Na drugie Ewa Wachowicz robi kotlety mielone z indyka. - Trochę jak nasze „krakoskie” sznycle, trochę jak znane wszystkim gołąbki. Tyle że bez zawijania w kapustę - zapowiada autorka programu, zachęcając do wypróbowania przepisu.

Drożdżówki z budyniem i śliwkami

A ponieważ jesienią rządzą śliwki, to na deser są waniliowe drożdżówki z budyniem i - jakżeby inaczej - właśnie ze śliwkami! A ich wierzch zdobi chrupka i słodka kruszonka.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 527. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.