Tarta ziemniaczana z cheddarem
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza widzów do swojej krakowskiej kuchni, gdzie proponuje potrawy, które świetnie sprawdzają się jako imprezowe przekąski. Pierwszym z dań jest zaskakująca tarta ziemniaczana z serem cheddar. Zaskakująca, bowiem spód powstaje z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, a następnie rozgniecionych w formie do tarty.
Kotlety mielone z ryżem
Na drugie Ewa Wachowicz robi kotlety mielone z indyka. - Trochę jak nasze „krakoskie” sznycle, trochę jak znane wszystkim gołąbki. Tyle że bez zawijania w kapustę - zapowiada autorka programu, zachęcając do wypróbowania przepisu.
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
A ponieważ jesienią rządzą śliwki, to na deser są waniliowe drożdżówki z budyniem i - jakżeby inaczej - właśnie ze śliwkami! A ich wierzch zdobi chrupka i słodka kruszonka.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 527. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.