2024-11-21

„Ewa gotuje”: Z mięsem czy bez mięsa, zawsze jest pysznie!

Tym razem prowadząca przygotowuje wege kapuśniak, golonki z indyka w amerykańskim stylu oraz sernik na zimno. Pierwsza potrawa to odpornościowa bomba, do którego Ewa Wachowicz wykorzystuje własnej roboty kiszonki. Danie główne rozgrzewa pikantnym sosem barbecue i daje mnóstwo energii. Za to deser to niewymagające pieczenia ciasto z nutami owoców i kokosa. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Wegetariański kapuśniak

Autorka programu zachęca do jedzenia kiszonek, zwłaszcza jesienią, gdy spada nasza odporność. A że w piwniczce znajduje solidną kamionkę z kiszoną kapustą, to na pierwsze danie przygotowuje kapuśniak. Co ciekawe - w wersji wege. Tradycyjna kapuścianka jest jedną z najbardziej znanych polskich zup. Zazwyczaj robi się ją na wywarze z wędzonego boczku, żeberek czy, w wersji podhalańskiej, na gęsinie. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować właśnie opcję bezmięsną.

Golonki z indyka w marynacie BBQ

Na danie główne coś mięsnego w stylu kuchni tex-mex, a więc na bazie sosu barbecue. Klasyczne, wieprzowe golonki są potrawą mocno kaloryczną i dość tłustą. I właśnie z tego powodu Ewa decyduje się na chude mięso indycze, które przygotowuje dokładnie tak samo, jak wieprzowinę. A potem dodatkowo zapieka w piekarniku. Jako dodatki na talerzu lądują gotowane warzywa oraz purée ziemniaczane doprawione ostrą musztardą. Smacznie i jednocześnie dietetycznie.

Sernik jogurtowy na zimno

Na deser autorka programu proponuje sernik jogurtowy na zimno, z białą czekoladą, konfiturą i prażonym kokosem.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 526. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.