2023-11-09

„Ewa gotuje”: Gęsie udka na Święto Niepodległości

W tym roku tak się składa, że program jest emitowany w Narodowe Święto Niepodległości. Nie może więc być inaczej, na posesji musi pojawić się nasza flaga, a w menu koniecznie tradycyjna gęś. Tym razem nie w całości, ale jako udka przygotowane w nieco bardziej wykwintny sposób. Zupa i deser też są godne uwagi. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat.

Zupa na serwatce
Gotowanie zaczyna się od regionalnej zupy rodem z Podkarpacia. Jej bazą jest serwatka, czyli tradycja i lokalne produkty w jednym.

Gęsie udka confit
Na danie główne Ewa Wachowicz proponuje tradycyjny produkt związany z 11 listopada - gęś, tym razem jako udka konfitowane, czyli długo gotowane w tłuszczu, w niezbyt wysokiej temperaturze.

Kruche ciasto z powidłami
Po obiedzie obowiązkowo musi być deser. Czas sięgnąć po przetwory. Tym razem prowadząca pokazuje, jak przyrządzić proste kruche ciasto przełożone powidłami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 495. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.