2023-10-26

„Ewa gotuje”: Dynia, grzyby oraz śliwki najlepsze jesienią

Można je robić przez cały rok, ale te potrawy wyjątkowo dobrze smakują w sezonie. Tak jest z daniami zrobionymi z symboli jesieni - grzybami leśnymi, dynią i śliwkami, które królują na polskich stołach w różnych kombinacjach. W kolejnym odcinku sięga po nie również gospodyni programu. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Zupa dyniowa
Polska złota jesień to sezon nie tylko na grzyby, lecz również na dynie. Dlatego z tego owocu, bo botanicznie dynia jest owocem, a dokładniej rzecz ujmując jagodą, Ewa Wachowicz wyczarowuje pierwszą potrawę: orientalny krem z wędzonym tofu i grzybami shiitake.

Pierś kurczaka z kostką
Po azjatyckiej zupie prowadząca przygotowuje jedną z ulubionych potraw Polaków, pierś z kurczaka. Jednak tym razem nie jest to klasyczny filet, lecz mięso z kostką. Mało tego, kurczak trafia do piekarnika, a nie na patelnię.

Ciasto z kaszą manną i śliwkami
Na deser Ewa Wachowicz piecze bardzo proste ciasto ucierane z kaszą manną i z najlepszymi teraz w pełni sezonu śliwkami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 493. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.