2023-07-18

Ewa Wachowicz poleca widzom najlepsze przepisy na grilla

Dziesięć smakowitych potraw z mięsa, ryb, warzyw i owoców z programu „Ewa gotuje”. Wypróbuj przysmaki idealne na letnie gotowanie w plenerze. Klasyki takie jak antrykot, łosoś czy kaszanka, ale w całkiem nowych odsłonach! Poznaj sposoby na ośmiorniczki, bakłażana czy ananasa. Wypróbowane przepisy Ewy Wachowicz na dania z rusztu, do przygotowania również w piekarniku.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Antrykot z rusztu
1 kg antrykotu wołowego
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
oliwa
rukola
sól
pieprz

Mięso pokroić na dość grube steki i ułożyć w zamykanym naczyniu. Dorzucić pokrojoną drobno papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Zalać oliwą. Zamknąć i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Zamarynowane steki przed pieczeniem ogrzać do temperatury pokojowej, krótko opiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie lub płycie grillowej. Przełożyć na rozgrzaną tacę, kamień lub podgrzany talerz i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło i związało soki. Następnie pokroić na plastry.

Podawać na rukoli, skropionej oliwą lub dresingiem do sałaty. Na talerzu przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz przepis krok po kroku w 216. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Łosoś z grilla
1 filet z łososia ze skórą
sól
pieprz
sok z cytryny
koperek

Łososia pokroić na porcje i przełożyć do zamykanego naczynia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, dorzucić posiekany koperek. Włożyć do lodówki. Zamarynowanego łososia upiec na ruszcie.

Zobacz przepis krok po kroku w 157. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ośmiornica grillowana
2 kg ośmiornicy
1 cebula
4 liście laurowe
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
oliwa
natka pietruszki
cząstki cytryny
oliwa

Ośmiornicę włożyć do garnka, zalać wodą. Dorzucić cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz liście laurowe. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dwie godziny - w szybkowarze znacznie krócej, mniej więcej 40 minut. Po ugotowaniu ośmiornica powinna być miękka.

Ośmiornicę wyjąć z wody i wystudzić. Następnie odciąć „odnóża”, przełożyć je do miski, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć słodką czerwoną papryką, delikatnie wymieszać i odstawić na chwilę.

Ośmiornicę skropić oliwą i opiec na grillu. Kawałki grillowanej ośmiornicy udekorować cząstkami cytryny i natką pietruszki. Podawać z sałatką ziemniaczaną.

Zobacz przepis krok po kroku w 207. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Glazurowane skrzydełka z rusztu
1 kg skrzydełek z kurczaka
8 łyżek sosu sojowego
8 łyżek oliwy
soku z połówki cytryny
4 łyżki jasnego miodu
pół łyżeczki soli
kilka małych cebulek

Wycisnąć sok z cytryny i rozpuścić w nim miód. Dodać sos sojowy, sól i oliwę. Energicznie wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do marynaty włożyć skrzydełka, dodać kilka małych cebulek obranych z łupin, przełożyć do zamykanego pojemnika i zostawić na co najmniej kilka godzin w lodówce.

Ruszt wysmarować olejem, aby mięso nie przywarło. Ułożyć skrzydełka i cebulki. Gdy się lekko podpieką, posmarować marynatą, to właśnie ona pięknie glazuruje kurczaka.

Zobacz przepis krok po kroku w 11. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Kaszanka z rusztu inaczej
kaszanka
papryka żółta, czerwona i zielona
kukurydza konserwowa
czosnek w zalewie z chili
pomidorki koktajlowe
sól

Kaszankę włożyć do podłużnej jednorazowej foremki z folii aluminiowej. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki i czosnek. Dolać trochę zalewy z czosnku.

Przykryć folią aluminiową i grillować przez około 20 minut.

Zobacz przepis krok po kroku w 167. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Pijane polędwiczki
1 kg polędwiczek wieprzowych
1 szklanka soku ananasowego
pół szklanki miodu
sok z połówki cytryny
2 łyżki bourbonu
Pół łyżeczki chili
1 ząbek czosnku

Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Zmieszać miód, sok ananasowy, sos teriyaki, sok z cytryny i bourbon. Dosypać chili i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zaprawa powinna być słodko-kwaśna z pikantną nutą.

Marynatą zalać mięso i zostawić na całą noc w lodówce, aby przeszło wszystkimi smakami. Polędwiczki ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec ze wszystkich stron. Podczas pieczenia polewać marynatą.

Zobacz przepis krok po kroku w 189. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Żeberka w coli z rusztu
2 kg żeberek wieprzowych
sól
pieprz
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
8 ząbków czosnku
3 szklanki coli
3 łyżki miodu
5 łyżek oliwy

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.

Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.

Zobacz przepis krok po kroku w 166. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Bakłażan na grilla
1 bakłażan
jogurt naturalny
1 garść mięty
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Bakłażana w całości opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół. Można udekorować miętą.

Podawać z dipem czosnkowym. W miseczce wymieszać jogurt, listki mięty oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.

Zobacz przepis krok po kroku w 193. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Grillowana kapusta z sosem jogurtowym
1 młoda kapusta
jogurt
sok z cytryny
mięta
sól
pieprz

Do przyrządzenia kapusty potrzebny jest grill z pokrywą. Kapustę wkładamy na rozgrzany ruszt, grillujemy przez minimum godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, kroimy na ćwiartki.

Podajemy z sosem jogurtowym. Do jogurtu wycisnąć sok z cytryny, dodać posiekane listki mięty, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Zobacz przepis krok po kroku w 166. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ananas w miodzie i winie
1 ananas
2 łyżki miodu
2 łyżki czerwonego wina
500 ml śmietany
1 cukier waniliowy
1 kieliszek ajerkoniaku

Z wina i miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, a miąższ pokroić na słupki lub w krążki. Posmarować je marynatą i upiec na grillu lub w piekarniku. Podawać z bitą śmietaną z cukrem waniliowym i ajerkoniakiem.

Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 20-25 minut. Jeśli tak przygotowany owoc robimy na ruszcie, trzeba zawinąć go w folię aluminiową - w przeciwnym razie skóra się przypali, a środek pozostanie zimny.

Zobacz przepis krok po kroku w 19. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje nowe odcinki od 2 września w sobotę o godz. 10:00 w Telewizji POLSAT.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat