2023-06-06

Ewa Wachowicz poleca chłodniki na lato. Przepisy krok po kroku

Lekkie i odświeżające dania idealne na upalne dni z programu „Ewa gotuje”. Najbardziej znany jest ten na kefirze z buraczkami i chrupiącymi warzywami, ale kulinarna ekspertka Polsatu zna o wiele więcej receptur na zupy na zimno, które idealnie sprawdzają się w gorące dni. Niektóre są nawet na słodko. Przepisy Ewy Wachowicz na chłodniki, to prosty i sprawdzony posiłek na lato.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Chłodnik litewski
1 pęczek botwinki
1 szklanka wywaru jarzynowego
0,3 szklanki zakwasu na żur
3 szklanki zsiadłego mleka
1 szklanka śmietany
garść koperku
garść szczypiorku
pęczek rzodkiewki
2 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
jajka przepiórcze
szczypiorek do dekoracji.

Botwinkę umyć, odciąć z niej buraczki, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać.

Bulion zagotować, dodać buraczki i łodyżki, gotować pod przykryciem przez około 15 minut, na umiarkowanym ogniu, aż buraczki zmiękną. Na 5 minut przed końcem dodać liście. Zakwasić zakwasem na żur, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Dodać zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować szczypiorkiem.

Zobacz przepis krok po kroku w 306. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Chłodnik ogórkowy z łososiem
0,5 l maślanki
0,5 l gęstego jogurtu
1 ogórek
5 ogórków małosolnych
6 ogórków konserwowych
1 szklanka rosołu drobiowego
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
3 łyżki zalewy z ogórków
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
garść koperku
kilka plastrów łososia wędzonego
kilka jajek przepiórczych
kilka kromek chleba razowego
oliwa do smażenia
kolendra do dekoracji

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogórek zielony odcisnąć z nadmiaru wody). Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dla wzbogacenia smaku dodać odrobinę zalewy z ogórków konserwowych.

Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i cukrem. Wrzucić drobno posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.

Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia, ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze (białko ścięte, żółtko jeszcze płynne). Udekorować kolendrą. Podawać z grzankami z chleba razowego.

Zobacz przepis krok po kroku w 219. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami
7 pomidorów malinowych
3 buraki
2 jabłka
5 ząbków czosnku
garść pestek dyni
2 doniczki bazylii lub natki pietruszki
sól
pieprz
szczaw czerwony do dekoracji

Buraki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Wrzucić do miksera.

Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do buraków. Dorzucić czosnek i namoczone pestki dyni. Zmiksować.

Dodać listki bazylii oraz pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych). Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować. Podawać z cząstkami cytryny. Udekorować czerwonym szczawiem. Zupę można jeść na zimno, jak też po podgrzaniu. Można też nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i pić jako koktajl.

Zobacz przepis krok po kroku w 453. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Chłodnik z awokado
2 awokado
sok z 1 limonki
500 ml jogurtu
1 szklanka wywaru jarzynowego
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
sól
pieprz
rzodkiewka
natka pietruszki

Awokado przekroić na pół, usunąć pestki i za pomocą łyżki wyjąc miąższ. Przełożyć do miksera. Skropić sokiem z limonki. Wlać jogurt i zimny rosół. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zmiksować na gładki krem.

Przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować natką pietruszki i drobno pokrojoną rzodkiewką.

Zobacz przepis krok po kroku w 484. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Chłodnik z arbuza i melona
1 kg arbuza
2 melony
1 łyżka octu balsamicznego lub porto
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 garść kolendry lub bazylii
1 garść szczypiorku
sól
pieprz

Arbuz i melony pokroić na kawałki, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować. Dodać ocet lub porto, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekane liście kolendry lub bazylii oraz szczypiorek. Wymieszać. Schłodzić w lodówce. Na talerzu można udekorować świeżą kolendrą.

Zobacz przepis krok po kroku w 246. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje nowe odcinki od 2 września w sobotę o godz. 10:00 w Telewizji POLSAT.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat