2022-05-27

„Ewa gotuje”: Dania na koniec wiosennego sezonu

W kolejnym odcinku w kuchni Ewy Wachowicz królują sezonowe przysmaki. W rolach głównych młoda pokrzywka, szczaw, czosnek niedźwiedzi i szparagi! Tym razem gospodyni gotuje zielony barszcz ukraiński, włoskie risotto z kurczakiem oraz domowe lody o smaku solonego karmelu. W programie „Ewa gotuje” dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników potraw.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Zielony barszcz ukraiński
Przygotowując pierwsze danie, Ewa Wachowicz sięga po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów i gotuje zielony barszcz ukraiński. To bardzo prosta sezonowa zupa, podobna trochę do rodzimej szczawiowej, ale z większą ilością różnego rodzaju zieleniny. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: młode ziemniaki, marchewka, cebula, czosnek, por, masło klarowane, liście laurowe, ziele angielskie, sól, seler naciowy, czosnek niedźwiedzi oraz młody szczaw i młoda pokrzywa. Natomiast do podania barszczu należy przygotować: jajka na półtwardo, gęstą śmietanę i dymkę ze szczypiorem.

Risotto z kurczakiem i szparagami oraz oscypkiem
Po zupie pora na drugie danie. Tym razem Ewa Wachowicz  przygotowuje risotto z kurczakiem i szparagami oraz oscypkiem. W oryginalnym przepisie na patelni powinien znaleźć się jeden z tak zwanych włoskich serów stołowych. Stołowych, czyli takich, które Włosi zawsze mają pod ręką - jak chociażby parmezan czy grana padano. Ale że jesteśmy z gospodynią w Beskidach, to w programie wykorzystuje ona właśnie góralski oscypek. A wszystkie składniki tego posiłku to: ryż arborio, zluzowane podudzia z kurczaka, pęczek szparagów, rosół z kurczaka, cebula czerwona, czosnek, masło klarowane, papryka słodka i ostra w proszku, sól, białe wytrawne wino, oscypek i natka pietruszki do dekoracji.

Dobre rady w kuchni
Ewa Wachowicz podpowiada także, w jaki sposób można przechowywać ryż - i to nawet przez kilka lat. Ziarenka wystarczy przesypać do słoika, wrzucić listek laurowy, zakręcić, a następnie wstawić na kilkanaście minut do średnio rozgrzanego piekarnika.

Domowe lody
Na koniec autorka programu pokazuje, jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu. I to bez użycia specjalnej maszynki! Bazą lodów jest własnoręcznie przygotowany kajmak. Można kupić taką masę albo ugotować ją samemu, parząc przez kilka godzin skondensowane mleko słodzone w zamkniętej puszce. Przed otwarciem trzeba je wystudzić, żeby się nie poparzyć oraz... nie zbierać słodkiego i lepkiego kajmaku z sufitu! W przepisie na zamrożony deser są: puszka mleka skondensowanego słodzonego, serek mascarpone, sól, śmietanka 30%, orzechy ziemne prażone i solone. A do podania można przygotować: andruty, maliny i bratki.

Proporcje składników i szczegóły przepisów w 454. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.