2022-05-20

„Ewa gotuje”: Wiosenne smaki, produkty i sezonowe przepisy

Ewa Wachowicz zagląda na lokalny targ, wybiera warzywa i proponuje dania idealne na tę porę roku. Wiosenną ucztę rozpoczyna chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami. Na danie główne gospodyni przyrządza pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim, a na deser placuszki serowe. W programie „Ewa gotuje” dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników potraw.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Chłodnik z lokalnych produktów
Wiosna w pełni, warzywa i owoce są coraz smaczniejsze, warto więc, aby w naszej kuchni było ich jak najwięcej. Dlatego też Ewa Wachowicz przygotowuje znakomity chłodnik na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach. Taką zupę można też podgrzać i podać na ciepło, chociażby z grzankami lub chipsem z boczku, albo nalać nieco do szklanki, uzupełnić wodą i wypić jako koktajl. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: pomidory malinowe, buraki, jabłka, czosnek, pestki dyni, bazylia lub natka pietruszki, sól, pieprz i do podania szczaw czerwony.

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym
Zamiast zwykłego sera białego autorka programu dodaje wędzony twaróg. W nadzieniu jest też żurawina i pesto z czosnku niedźwiedziego. Składniki tego posiłku to: mąka, gorąca woda, jajko, czosnek niedźwiedzi, prażone orzechy laskowe, olej z pestek winogron, sól, wędzony twaróg, ziemniaki, żurawina, pieprz, a do podania masło i kilka listków czosnku niedźwiedziego.

Placki z resztek na przekąskę
Po obiedzie zostaje trochę pierogowego ciasta. Dlatego resztki tego ciasta trafiają na blachę starej kuchenki, tzw. angielki i tak powstają placki pierogowe, które doskonale smakują z pesto z czosnku niedźwiedziego.

Placuszki serowe na słodko
Na deser Ewa Wachowicz proponuje niewielkie placuszki serowe. Co ciekawe, serniczki smaży na patelni i podaje z truskawkami oraz sosem z tych owoców. W przepisie na ten smakołyk znajdują się: ser biały, cukier trzcinowy, mąka, cynamon, jajka, sól, masło klarowane, truskawki i sos truskawkowy z sosem malinowym.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 453. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.