2022-05-06

„Ewa gotuje”: Aromatycznie i ze słodkim francuskim akcentem

0

Wiosennie, świeżo i tradycyjnie. Oto kulinarne nowości, które proponuje Ewa Wachowicz. Gospodyni opowiada, jak domowym sposobem zamarynować i uwędzić ryby. Na obiad przyrządza cytrynową zupę koperkową z klopsem, a na drugie danie przygotowuje tartę ze szparagami. Deser to z kolei klasyka francuskiego cukiernictwa, czyli pływające wyspy. Jakimi jeszcze pomysłami dzieli się w programie „Ewa gotuje”?

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatgo.pl.

Smacznie i pożywnie
Pierwsze danie, które proponuje Ewa Wachowicz to zupa cytrynowo-koperkowa z ryżem i pulpetami. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: marchewka, cebula, masło klarowane, rosół z kurczaka, ryż, koperek, śmietanka 30%, sok z cytryny, mielona łopatka wieprzowa, szalotka, czerstwa kajzerka namoczona w mleku, jajko i mięta.

Szparagi w roli głównej
Na obiad gospodyni przygotowuje niezwykle smaczną tartę na kruchym spodzie - naszpikowaną zielonymi szparagami i serem żółtym. Składniki tego posiłku to: mąka, masło, jajka, sól, szparagi, śmietana 12-18%, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

Tradycyjne wędzenie
Ewa Wachowicz pokazuje także, jak domowym sposobem zamarynować i uwędzić pstrąga oraz halibuta. Najpierw trzeba umieścić ryby w solance, następnie osuszyć, nabić na haki i powiesić w wędzarni. Tak przygotowane można jeść na ciepło lub wystudzić i dodać do sałaty lub pasty kanapkowej.

Pływające wyspy na deser
Ten zagadkowy przysmak to nic innego, jak gotowane w gorącym mleku pianki z białek podane na sosie waniliowym. Słodkie wyspy warto udekorować nitkami z karmelu. W przepisie na ten zniewalający klasyk kuchni francuskiej znajdują się: mleko, jajka, cukier puder, laska wanilii, ekstrakt waniliowy, mąka ziemniaczana oraz cukier do karmelizowania.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 451. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.

Komentarze