2022-04-22

„Ewa gotuje”: Zero waste, czyli nic nie może się zmarnować!

0

Ewa Wachowicz proponuje sprawdzone przepisy poświątecznej kuchni resztkowej. Na pierwsze danie przyrządza forszmak. Nazwa brzmi tajemniczo, ale to bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna potrawa jednogarnkowa. W programie także między innymi huevos rangeros, czyli meksykańskie jajka po farmersku oraz puszysty sernik z olejem rzepakowym. Jakimi jeszcze pomysłami dzieli się gospodyni?

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatgo.pl.

Klasyk kuchni zero waste
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz proponuje forszmak. To potrawa będąca czymś w rodzaju gulaszu robionego najczęściej tuż po świętach lub innej uroczystości rodzinnej, kiedy to w lodówce zostaje sporo wędlin. Na liście składników potrzebnych do zrobienia jej są bowiem... różne wędliny, w tym boczek, oraz dowolny rosół lub woda, cebula, świeża papryka czerwona i słodka papryka w proszku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ogórki kiszone, przecier pomidorowy, cytryna, sól i pieprz.

Drugie życie wczorajszych ziemniaków
Kolejną propozycją gospodyni programu są meksykańskie jajka po farmersku, czyli huevos rancheros. Ewa Wachowicz przywiozła ten przepis z Majorki, ale nieco go zmodyfikowała, zastępując frytki ziemniakami „z wczoraj”. Używa także sproszkowanych leśnych grzybów zamiast trufli. Wszystkie składniki dania to: ziemniaki, cebula, olej lub masło, jajka, suszone grzyby, sól i natka pietruszki.

Sałatka błyskawiczna
Huevos rancheros to nie jedyny sposób na kartofle, które zostały z poprzedniego dnia. Można je także wykorzystać na przykład do zrobienia błyskawicznej sałatki z marynowanymi pieczarkami. Do jej przygotowania potrzebne są: ziemniaki, jajka na twardo, pieczarki marynowane, jogurt naturalny, majonez, musztarda, sól, pieprz i natka pietruszki.

Puszysty deser
W poświątecznej kuchni nie może zabraknąć także deseru! Jest nim wyjątkowo puszysty sernik z budyniem i olejem rzepakowym. W przepisie na to ciasto znajdują się: ser biały, jajka, proszek do pieczenia, laska wanilii, budyń śmietankowy, olej rzepakowy, mleko, sól, cukier i herbatniki. Na koniec cukier puder do dekoracji i do podania sos z mrożonych wiśni oraz melisa.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 449. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:05 w Telewizji POLSAT.

Komentarze