Oglądaj Czysta Polska online na IPLA.TV.
Daria Rogowska na początek wytłumaczyła, co dla niej znaczy być ekocentryczką w kuchni. - W moim wypadku chodzi o to, aby jeść jak najbardziej roślinnie, bo wierzę, że to jest dobry sposób odżywiania dla naszego zdrowia, zwierząt i planety. Potwierdza to wiele badań - zaznaczyła.
Jednym z tematów była także kwestia wątpliwości związanych z dietą wegańską, jak łamliwość kości związana z brakiem wapnia z produktów mlecznych. - Dieta wegańska nie jest niedoborowa. Trzeba zwracać uwagę na dobór produktów. Jeśli ktoś wie, jak dobrze się odżywiać, to nie będzie miał problemów z wapniem. Jeżeli mamy problem ze skomponowaniem wszystkich potrzebnych mikroskładników, to warto poradzić się dietetyka, albo skorzystać z gotowych jadłospisów - podkreśliła rozmówczyni Dominiki Tarczyńskiej.
Nie zabrakło także rozmowy o poszczególnych produktach, które warto wprowadzać do swojej diety. - Słyszałam wiele razy, że w grzybach nic nie ma, ale najnowsze badania mówią o białku, które jest bardzo wartościowe i pożywne. Poza tym zawierają bardzo dużo antyoksydantów i sporo minerałów, z których możemy czerpać. Rozumiem ludzi, którzy nie chcą jeść soi, ale ja nie uważam, że jest szkodliwa. W rozsądnych ilościach jest świetnym składnikiem i źródłem białka - oceniła Daria Rogowska.
Autorka książki „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste” opowiedziała także, co czytelnicy mogą znaleźć w jej publikacji. Zobacz cały zapis czatu:
Wyświetl ten post na Instagramie.
EKO LIVE na Instagramie Stowarzyszenia Program Czysta Polska w każdy poniedziałek o godz. 20:00.