Zupa z bakłażana
Wczesną jesienią warto sięgać po warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, jak chociażby bakłażany. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakują wypełnione farszem i upieczone na ruszcie. Są nieodzownym składnikiem francuskiego gulaszu warzywnego ratatouille. Ale sprawdzą się też jako baza pożywnej zupy. I właśnie od zupy z oberżyny, to inna nazwa bakłażana, zaczyna się następny odcinek „Ewa gotuje”.
Pstrąg w cieście piwnym
Na drugie danie jest pstrąg w cieście piwnym, podany z domowymi frytkami i znakomitą surówką z marchewki. To trochę takie klasyczne angielskie fish and chips, tyle że… po zawojsku.
Lody z serka wiejskiego
Po obiedzie czas na coś słodkiego. Ewa Wachowicz robi lody z lekkiego serka wiejskiego i truskawek. Proste składniki i łatwość przygotowania to mocne strony tego dania, ale najważniejszy jest oczywiście smak.
Biszkopt miodowy
Natomiast na deser autorka programu proponuje biszkopt miodowy z kremem śmietanowym, który skradnie serce każdego głębokim smakiem i puszystością.
Napój shake z matchą
Na zakończenie programu pokaz tego, jak przyrządzić znakomite, zimne napoje w stylu shake’a z japońską zieloną herbatą matcha. Dodatkami są truskawki, mleko, tonic i sok z limonki.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 549. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.