Jajka po marokańsku
Jeszcze do niedawna w temacie potraw z jajek niepodzielnie rządziła pochodząca z Bliskiego Wschodu szakszuka, czyli kurze jaja sadzone na odpowiednio doprawionych pomidorach. Dziś w świecie kulinarnej mody królują jajka po marokańsku. I właśnie od tej potrawy zaczyna się ostatni w ramówce wiosennej odcinek „Ewa gotuje”.
Kurczak tikka masala
Po bliskowschodnim śniadaniu czas na potrawę z południowej Azji. Ewa Wachowicz robi indyjskiego kurczaka tikka masala, czyli grillowane filety drobiowe marynowane wcześniej w jogurcie z orientalnymi przyprawami, podane w gęstym sosie.
Sernik na spodzie kataifi
Deser jest polski, choć na bliskowschodnią nutę, bowiem spód sernika powstaje na bazie arabskiego ciasta kataifi.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 545. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.