2025-06-12

„Ewa gotuje”: Tak smakuje orientalna klasyka po polsku

Aromatyczne, pikantne i sycące. Spróbuj tych przepisów na śniadanie, obiad i deser. W menu, które proponuje Ewa Wachowicz, tym razem marokański sposób na jaja, indyjski kurczak w klasycznym sosie i sernik na spodzie inspirowanym dubajskim ciastem. Jak przyrządzić te pyszności? Dowiedz się z programu. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Jajka po marokańsku

Jeszcze do niedawna w temacie potraw z jajek niepodzielnie rządziła pochodząca z Bliskiego Wschodu szakszuka, czyli kurze jaja sadzone na odpowiednio doprawionych pomidorach. Dziś w świecie kulinarnej mody królują jajka po marokańsku. I właśnie od tej potrawy zaczyna się ostatni w ramówce wiosennej odcinek „Ewa gotuje”.

Kurczak tikka masala

Po bliskowschodnim śniadaniu czas na potrawę z południowej Azji. Ewa Wachowicz robi indyjskiego kurczaka tikka masala, czyli grillowane filety drobiowe marynowane wcześniej w jogurcie z orientalnymi przyprawami, podane w gęstym sosie.

Sernik na spodzie kataifi

Deser jest polski, choć na bliskowschodnią nutę, bowiem spód sernika powstaje na bazie arabskiego ciasta kataifi.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 545. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.