Zupa scypa z maślanki
Lato jeszcze nie odpuszcza, więc w kolejnym odcinku „Ewa gotuje”, tym razem spod Babiej Góry, autorka programu przyrządza obiad na świeżym powietrzu. A ponieważ grillowała tydzień wcześniej, to dla odmiany potrawy powstają na kuchni ogrodowej. Pierwsze danie regionalne, małopolskie.
Z kojarzących się z letnim obiadem maślanki, ziemniaków i koperku można wyczarować też zupę, która na południu naszego kraju gotowana jest od pokoleń, a mówi się na nią scypa. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od „scypania”, czyli ugniatania lub łączenia czegoś ze sobą, choć jest i teoria, wedle której idzie raczej o scypanie ziemniaków na mniejsze kawałki, tak, jak scypie się drewno na podpałkę.
Draniki: Placki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem
Na drugie danie są białoruskie placki ziemniaczane - potrawa bardzo prosta i sycąca. Od klasycznych polskich placków draniki odróżnia to, że są podawane na słono oraz robione z grubo tartych ziemniaków. Lecz to nie wszystko, bo sekretnym składnikiem jest tu mięso mielone umieszczone wewnątrz ziemniaczanej masy.
Acai bowl. Młodzi to kochają
Po obiedzie Ewa Wachowicz proponuje wywodzącą się z Brazylii acai bowl. To nic innego jak miska z mrożonego musu z jagód acai, które pochodzą z Amazonii, a przypominają nieco borówkę amerykańską. W tym daniu są zwykle zmiksowane z mrożonym bananem, posypane granolą lub muesli i udekorowane świeżymi owocami, orzechami lub nasionami.
Tarta de Santiago
Na deser jeden z hiszpańskich klasyków - migdałowa tarta de Santiago. To tradycyjne ciasto, którym częstowano pielgrzymów podążających do Santiago de Compostela. Stworzyły je ponoć zakonnice mieszkające w Pirenejach i częstowały nim strudzonych wędrowców. Widzom też na pewno posmakuje!
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 548. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.