Straciatella
Odcinek zaczyna się od zaskoczenia. Lody na pierwsze danie? Nic z tych rzeczy, bowiem straciatella to nie tylko deser, lecz również znakomita, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu zupa - coś w rodzaju bulionu z rozmąconymi jajkami (rzecz jasna z przydomowego kurnika) z dodatkiem tartego parmezanu.
Scarpaccia z cukinią
Na danie główne Ewa piecze wyjątkowo pożyteczne warzywo. Scarpaccia to nic innego jak niezbyt gruby placek z cieniutko pokrojonym kabaczkiem. Nazwa wywodzi się od znanego włoskiego słowa „carpaccio”, które oznacza surowe mięso posiekane w bardzo cienkie plastry. Tym razem kroimy cukinię…
Fagottini di ricotta
Na deser włoskie ciasteczka fagottini di ricotta z marmoladą z moreli. Wypieki mają kształt rożków i zachwycający smak.
Domowa przyprawa lepsza niż Vegeta
W programie Ewa Wachowicz robi też domową przyprawę do zup i sosów na bazie lubczyku, aromatyzowaną suszonymi grzybami.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 547. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.