2025-09-11

„Ewa gotuje”: Włoskie potrawy i inspiracje na słono i słodko

Tym razem sięgamy po mniej znane przepisy uwielbianej przez Polaków kuchni z Italii. Ewa Wachowicz proponuje zupę straciatella, zapiekaną cukinię i delikatne ciasteczka. Bonusem jest własnej roboty przyprawa wzbogacająca smak zup i sosów. Lubczyk sprawia, że wszyscy zakochają się w waszych potrawach. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Straciatella

Odcinek zaczyna się od zaskoczenia. Lody na pierwsze danie? Nic z tych rzeczy, bowiem straciatella to nie tylko deser, lecz również znakomita, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu zupa - coś w rodzaju bulionu z rozmąconymi jajkami (rzecz jasna z przydomowego kurnika) z dodatkiem tartego parmezanu.

Scarpaccia z cukinią

Na danie główne Ewa piecze wyjątkowo pożyteczne warzywo. Scarpaccia to nic innego jak niezbyt gruby placek z cieniutko pokrojonym kabaczkiem. Nazwa wywodzi się od znanego włoskiego słowa „carpaccio”, które oznacza surowe mięso posiekane w bardzo cienkie plastry. Tym razem kroimy cukinię…

Fagottini di ricotta

Na deser włoskie ciasteczka fagottini di ricotta z marmoladą z moreli. Wypieki mają kształt rożków i zachwycający smak.

Domowa przyprawa lepsza niż Vegeta

W programie Ewa Wachowicz robi też domową przyprawę do zup i sosów na bazie lubczyku, aromatyzowaną suszonymi grzybami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 547. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.