Chłodnik ze szczawiu
Jesienią 2025 roku w „Ewa gotuje” dużo produktów, które znamy z lat młodości oraz potraw kuchni polskiej. I właśnie dlatego gotowanie zaczyna się od jednego z rodzimych klasyków. Autorka programu pokazuje jak zrobić chłodnik ze szczawiu na zsiadłym mleku.
Pieczarki w boczku
Po zupie na zimno gospodyni proponuje coś niedużego na ciepło. Pieczarki z mozzarellą w boczku nadadzą się na przystawkę, ale też na przekąskę w czasie przyjęć. A smak zachwyca.
Pyry z gzikiem
W tej ramówce jest regionalnie. Ziemniaki z twarożkiem to kultowa potrawa z Poznania. Gzik to połączenie twarogu oraz śmietany lub jogurtu. Jako przypraw używa się przede wszystkim soli i pieprzu, choć smak można zaostrzyć jeszcze przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gzik często wzbogacany jest drobno posiekanym szczypiorkiem, cebulą, koperkiem albo rzodkiewką. Tak przygotowany ser podawany jest jako pasta do chleba lub dodatek do ziemniaków, lub pyr, ugotowanych w mundurkach.
Lemoniada ogórkowa
Przed deserem widzowie oglądają, jak przygotować zaskakującą lemoniadę ogórkową. Te warzywa znakomicie nadają się właśnie na lemoniadę, a zielonkawy napój nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale jest także bardzo zdrowy, ponieważ ogórek ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, odkwasza organizm i wspomaga przemianę materii.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Odcinek kończymy na słodko. Z rabarbarem w roli głównej. Oto znakomite sezonowe ciasto ucierane.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 546. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.