Pierś kurczaka z boczkiem Ewy Wachowicz: składniki
2 filety z piersi kurczaka
8 plasterków boczku
oliwa
sól
pieprz
1 cytryna
1 kieliszek białego wytrawnego wina
2 gałązki rozmarynu
Do podania:
ziemniaki
pomidorki koktajlowe
Przepis na filet z piersi kurczak z programu „Ewa gotuje”
Filety przekroić wzdłuż na pół. Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Owinąć każdy kawałek mięsa dwoma plasterkami boczku.
Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć i usmażyć kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec na patelni umieścić połówkę cytryny. Podlać winem. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny. Dorzucić rozmaryn. Gdy sos lekko odparuje, przykryć i dusić przez chwilę.
Jak podawać? Z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z grilla.
Zobacz jak krok po kroku przygotowuje to danie Ewa Wachowicz:
„Ewa gotuje” jesienią w Polsacie.