2025-07-24

„Ewa gotuje”: Przepis na pierś z kurczaka z boczkiem. Pycha!

Sycące i imponujące. To danie zaspokoi głód bliskich i gości i z pewnością ich zachwyci. Jest łatwe w przygotowaniu i nie takie czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Kruchy kurczak i chrupki boczek to wyśmienita kompozycja. Poznaj ciekawy sposób na połączenie dwóch różnych rodzajów mięsa prosto z programu „Ewa gotuje” i zachwyć domowników i gości.

Pierś kurczaka z boczkiem Ewy Wachowicz: składniki

2 filety z piersi kurczaka
8 plasterków boczku
oliwa
sól
pieprz
1 cytryna
1 kieliszek białego wytrawnego wina
2 gałązki rozmarynu

Do podania:
ziemniaki
pomidorki koktajlowe

Przepis na filet z piersi kurczak z programu „Ewa gotuje”

Filety przekroić wzdłuż na pół. Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Owinąć każdy kawałek mięsa dwoma plasterkami boczku.

Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć i usmażyć kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec na patelni umieścić połówkę cytryny. Podlać winem. Wycisnąć sok z drugiej połówki cytryny. Dorzucić rozmaryn. Gdy sos lekko odparuje, przykryć i dusić przez chwilę.

Jak podawać? Z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z grilla.

Zobacz jak krok po kroku przygotowuje to danie Ewa Wachowicz:

Ewa gotuje jesienią w Polsacie.