Przepisy na każdą porę roku
Przygotowując odcinki na nowy sezon - czy to jesienny, czy wiosenny, Ewa Wachowicz musi brać pod uwagę, że potrawy w jej programie powinny być urozmaicone i dostosowane do pór roku. - Jesień to taki czas, kiedy szykujemy się na zimę i robimy zapasy, przetwory. O tej porze roku mamy bogactwo różnego rodzaju warzyw korzeniowych, które mają zupełnie inny skład: są słodsze, bardziej treściwe jak choćby marchewka, pietruszka, ziemniaki czy korzeń selera - wylicza prowadząca program „Ewa gotuje”.
Wyświetl ten post na Instagramie
Świeża wiosna
A jak jest w sezonie wiosennym? - Wiosna to nowalijki, czyli wszystko, co rośnie nad ziemią. Różnego rodzaju sałaty, pomidory, ogórki, ale też kalarepy, rzodkiewki. To też są korzeniówki, ale o innym charakterze. Wiosenna kuchnia jest lżejsza i świeższa: sałaty, chłodniki - wyjaśnia Ewa Wachowicz.
Zmysłowa pora roku
Jesień to bogactwo smaków i kolorów. - Zaczynają się owoce, pierwsze młode jabłka, śliwki. A jesteśmy już po sezonie wiśniowym, czereśniowym, po porzeczkach, agreście. To wszystko z jednej strony nadaje się na co dzień na kompoty, ale z drugiej strony na przetwory do słoików - dodaje.
Wyświetl ten post na Instagramie
Otuleni smakiem
Jak zwraca uwagę Ewa Wachowicz, jesienią my sami mamy też inne potrzeby. - Energetycznie jesień jest zupełnie inna, ponieważ zaczyna być coraz chłodniej i ciemniej, więc zdecydowanie więcej jest w naszej kuchni potraw gotowanych, pieczonych, smażonych, na ciepło. Zaczynają też dominować przyprawy korzenne. Ta ciepła kuchnia dodaje nam z jedzeniem więcej potrzebnej energii - mówi.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.