2024-09-23

„Ewa gotuje”: Sezonowe zmiany w programie i na talerzach

Od czego zależy dobór potraw do menu kulinarnego show Ewy Wachowicz? Przed premierą jesiennego sezonu prowadząca program opowiedziała POLSAT.PL o tym, jakie potrawy lepiej smakują nam w zależności od pór roku. Te najlepsze na jesień zobaczymy oczywiście w jej programie. „Ewa gotuje” od 7 września w sobotę, o godz. 10:55 w Polsacie.

Przepisy na każdą porę roku

Przygotowując odcinki na nowy sezon - czy to jesienny, czy wiosenny, Ewa Wachowicz musi brać pod uwagę, że potrawy w jej programie powinny być urozmaicone i dostosowane do pór roku. - Jesień to taki czas, kiedy szykujemy się na zimę i robimy zapasy, przetwory. O tej porze roku mamy bogactwo różnego rodzaju warzyw korzeniowych, które mają zupełnie inny skład: są słodsze, bardziej treściwe jak choćby marchewka, pietruszka, ziemniaki czy korzeń selera - wylicza prowadząca program „Ewa gotuje”.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kuchnia, fit, podróże, zdrowe życie (@ewawachowicz)

Świeża wiosna

A jak jest w sezonie wiosennym? - Wiosna to nowalijki, czyli wszystko, co rośnie nad ziemią. Różnego rodzaju sałaty, pomidory, ogórki, ale też kalarepy, rzodkiewki. To też są korzeniówki, ale o innym charakterze. Wiosenna kuchnia jest lżejsza i świeższa: sałaty, chłodniki - wyjaśnia Ewa Wachowicz.

Zmysłowa pora roku

Jesień to bogactwo smaków i kolorów. - Zaczynają się owoce, pierwsze młode jabłka, śliwki. A jesteśmy już po sezonie wiśniowym, czereśniowym, po porzeczkach, agreście. To wszystko z jednej strony nadaje się na co dzień na kompoty, ale z drugiej strony na przetwory do słoików - dodaje.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kuchnia, fit, podróże, zdrowe życie (@ewawachowicz)

Otuleni smakiem

Jak zwraca uwagę Ewa Wachowicz, jesienią my sami mamy też inne potrzeby. - Energetycznie jesień jest zupełnie inna, ponieważ zaczyna być coraz chłodniej i ciemniej, więc zdecydowanie więcej jest w naszej kuchni potraw gotowanych, pieczonych, smażonych, na ciepło. Zaczynają też dominować przyprawy korzenne. Ta ciepła kuchnia dodaje nam z jedzeniem więcej potrzebnej energii - mówi.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.