2024-04-05

„Ewa gotuje”: Coś francuskiego, brytyjskiego i włoskiego

Prowadząca program zaprasza na potrawy inspirowane kuchnią międzynarodową. W jednym zestawie obiadowym Ewa Wachowicz zmieściła dania z całej Europy. W przygotowaniu zupy pomoże rodowity Francuz, danie główne już w nazwie będzie angielskie, a deser przypomni widzom wakacyjne smaki, lekkie jak popołudnie w Rzymie. Oglądaj „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:05 w Polsacie.

Zupa paryska
Na pierwsze danie zupa, którą w programie robi Mateusz Gessler, ponownie goszczący w kuchni Ewy Wachowicz.

Składniki swojskie, proste przygotowanie, a jednak ten kremowy smak zachwyca. W czym tkwi tajemnica paryskiego przysmaku? .

Łosoś a’la Wellington
Następnie widzowie uczą się, jak przygotować łososia w cieście francuskim, podobnego nieco do brytyjskiej wołowiny a’la Wellington. Beef Wellington to polędwica wołowa otoczona warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapieczona w cieście francuskim. W kuchni Ewy Wachowicz smak ryby wzbogaca szpinak z parmezanem i serkiem śmietankowym.

Waniliowa panna cotta
Na deser włoski klasyk - waniliowa panna cotta podana z sosem owocowym. Zobacz, jak zrobić ten smakołyk według przepisu Ewy Wachowicz.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 507. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:05 w Polsacie.