2023-11-30

„Ewa gotuje”: Zaskakujące warzywa w roli głównej

Gospodyni programu tworzy nietypowe dania, a Marcelina Zawadzka uczy się piec pod okiem ekspertki. To właśnie jej dziełem jest ciasto z... pomidorów, podane jako deser po paście ze słonecznika i zapiekanych ziemniakach z nutą grzybów leśnych. Jak popularna prezenterka sprawdza się w kuchni? „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Zapiekanka ziemniaczana
Ewa Wachowicz bardzo lubi grzyby i często po nie sięga. Tym razem pokazuje jak wykorzystać je w wersji suszonej, ale w trochę inny niż zazwyczaj sposób. Proszek grzybowy trafia do dania głównego, a jest nim zapiekanka ziemniaczana w stylu francuskiego gratin, ale zapieczona w okrągłej formie na tartę.

Pasta ze słonecznika
Przygotowanie posiłku Ewa zaczyna jednak od znakomitej pasty z nasion słonecznika, którą podaje z surowymi warzywami.

Ciasto pomidorowe
Tych pyszności próbuje Marcelina Zawadzka. Goszcząca w odcinku prezenterka Polsatu zostaje z widzami na dłużej, aby upiec ciasto… pomidorowe, rzecz jasna pod czujnym okiem Ewy.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 498. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.