2023-09-07

„Ewa gotuje”: Lekkie greckie smaki na wspomnienie wakacji

W programie zupa cytrynowa, moussaka i lody z mascarpone. To lekkie, smaczne i pełne słońca potrawy, którymi zatrzymasz nastrój lata na talerzu. Te proste dania poprawiają nastrój i nie przysparzają pracy w kuchni, warto więc ich spróbować po powrocie do obowiązków domowych po zakończeniu wakacji. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa
Gotowanie greckiego obiadu Ewa zaczyna od awgolemono, czyli zupy jajeczno-cytrynowej, przyrządzonej na bazie wywaru z kurczaka. Grecki przysmak jest podany z makaronem orzo.

Moussaka
Na danie główne prowadząca proponuje bodaj najbardziej znaną potrawę z Hellady, czyli moussakę. To nic innego jak warstwowa zapiekanka, przypominająca nieco włoską lasagne, przy czym zamiast makaronu używa się plastrów bakłażana.

Lody z mascarpone i czekoladą
Na deser Ewa Wachowicz proponuje lody z mascarpone i czekoladą, nawiązujące nieco do włoskiej straciatelli, podane z cierpkimi owocami równoważącymi ich słodycz.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 486. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.