2023-04-06

„Ewa gotuje”: Klasyczne święta, ale z przytupem i ozdobą

Jak nie popaść w rutynę, trzymając się wielkanocnych tradycji kulinarnych? Wyjątkowy czas Wielkiej Soboty, więc potrawy odcinka są w pełni świąteczne. Gospodyni nie może się jednak powstrzymać od drobnych ulepszeń! Nie tylko zresztą w kwestii przygotowania jedzenia, ale również dekoracji, o których Ewa Wachowicz rozmawia z zawodową florystką. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Rosół z pierożkami z białą kiełbasą
W Wielkanoc zgodnie z tradycją najczęściej na stole ląduje żurek lub barszcz biały. Czasem także klasyczny rosół. Ewa Wachowicz wybiera tę trzecią opcję, ale bulion podaje z pierogami nadzianymi domową białą kiełbasą, zapieczoną wcześniej w słoiku.

Jajka po szkocku
To danie bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie robione jest z jaj kurzych i odpowiednio przyprawionej wieprzowiny. Co ciekawe, do mielonego mięsa dodaje się drobno posiekane anchois, czyli fileciki z sardeli. Takie jajka wyspiarze spożywają najczęściej na zimno. Są popularną przekąską i często można je zamówić w brytyjskich pubach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trafiły na polski wielkanocny stół! Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że szkockie jajka to taka wariacja na temat pieczeni rzymskiej, przy czym zamiast dużego kawałka mięsa z jajkami w środku są mono porcje.

Mazurek i nie tylko
Deser to oczywiście mazurek na kruchym cieście. Bodaj najbardziej wielkanocny wypiek wśród polskich ciast. Gospodyni robi spód w formie na tartę, więc mazurek jest okrągły. Wypełnienie stanowi masa na bazie karmelu i śmietanki. Nadzienie jest mocno czekoladowe dzięki kakao. Na górze znajduje się dekoracja z prażonych wiórków kokosowych, migdałów, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Na alternatywne zakończenie posiłku Ewa Wachowicz przygotowuje też deskę wędlin i serów w kształcie… wielkanocnego wieńca.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 477. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.