Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Grzybowa z ziemniakami w maśle
Jaka zupa? - Żurek, barszcz, a może grzybowa? Co dom, to inny obyczaj. Ja też nie mogę się zdecydować, która z tych zup jako pierwsza trafi na mój wigilijny stół, ale przed kamerami podpowiem, jak zrobić zaskakującą pieczarkową z dodatkiem suszonych leśnych grzybów. Do podania z ziemniakami duszonymi na maśle - zdradza Ewa Wachowicz.
Piernik kawowy
Jak Wigilia, to w odcinku musi być ryba! W większości polskich domów jest nią smażony karp. Prowadząca przygotowuje go trochę inaczej. Filety kroi na mniejsze kawałki, po czym obtacza w cieście z płatkami migdałowymi i dopiero wtedy smaży. Gotowe podaje na sosie żurawinowym.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową
Na wigilijny deser błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. Ciasto nie musi leżakować, zanim trafi do piekarnika, a co za tym idzie, taki placek można upiec dosłownie w ostatniej chwili. W dodatku pokryty czekoladą piernik bez problemu dotrwa nawet do Sylwestra.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 471. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.