2022-12-02

„Ewa gotuje”: Klasyczne włoskie potrawy w polskim wydaniu

W odcinku receptury ze słonecznej Italii idealne na chłodniejsze dni w naszym kraju. Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa Wachowicz wpadła na pomysł, by zaproponować widzom takie potrawy, ale... przyrządzone z rodzimych produktów! Prowadząca dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Ribollita
Przygotowanie włosko-polskiej uczty gospodyni zaczyna od potrawy nazywanej również minestra di pane. W dosłownym tłumaczeniu to po prostu zupa chlebowa, a ribollita to „gotowana od nowa”. W oryginalnej włoskiej recepturze powinna trafić do niej pancetta, czyli bardzo popularna w całej Italii wędlina o charakterystycznym kształcie, przypominającym roladę. Można ją u nas dostać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten dojrzewający boczek zastąpić naszym - wędzonym. Włoskie gospodynie dodają do ribollity cavolo nero, czyli tamtejszą czarną kapustę, której w Polsce nie ma. Na szczęście, zamiast niej można użyć kilku liści jarmużu. Tym bardziej że również Włoszki, gdy akurat nie mają pod ręką cavolo nero, sięgają po kapustę białą i - jakżeby inaczej - włoską!

Pizza na podpłomyku
Daniem głównym są podpłomyki z ciasta chlebowego. Ewa Wachowicz piecze je wedle receptury, którą wyniosła z domu rodzinnego - podobne placki robiły jej mama i babcia. Co wspólnego ma ów wypiek z kuchnią włoską? Otóż prowadząca przyrządza te placki tak, jak robi się włoską pizzę, układając na surowym jeszcze cieście dodatki: pieczoną dynię, mozzarellę, oliwki, swojską kiełbasę, oscypek i kapary.

Tiramisu
Po obiedzie autorka programu zaprasza na bodaj najbardziej znany włoski deser - tiramisu. A ponieważ w całym odcinku prezentuje kuchnię włoską „po polsku”, to w placku nie ma ani sera mascarpone, ani likieru amaretto, czyli składników, które w oryginale są obowiązkowe. Ewa Wachowicz robi tiramisu na gęstej wiejskiej śmietanie i rodzimej kolorowej wódce z trawą żubrową.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 468. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.