2018-04-11

„Top Chef” - odcinek 6: Risotto? Makaron? Mamma Mia!

Kto naprawdę zna włoskie podniebienia, a komu się tak tylko wydawało? W szóstym odcinku uczestnicy programu „Top Chef” przenieśli się do Italii. Już w pierwszym zadaniu, pod okiem gości specjalnych, mieli przygotować risotto. Dlaczego nie wszyscy sprostali coraz bardziej wygórowanym oczekiwaniom jurorów?

Półmetek kulinarnego show przekroczyło ośmiu kucharzy, którzy powoli ostrzą już noże na wielki finał. W kuchni „Top Chef” czekał na nich światowej sławy ekspert kulinarny - Giancarlo Russo, a także wielbiciel kuchni włoskiej - Piotr Gąsowski.

Uczestnicy podczas pierwszej konkurencji wystąpili w duetach: Damian Wajda z Mariolą Monczak, Ewelina Łapińska z Janem Kilańskim, Sylwia Stachyra z Mateuszem Czekierdą, a Krzysztof Konieczny z Jarosławem Śliwką. Jury miało ocenić ich popisowe risotto.

Goście specjalni potęgowali stres towarzyszący przygotowaniu potraw i konsekwentnie wytykali uczestnikom błędy. Po wydaniu wszystkich dań nadszedł czas na werdykt. Egzamin celująco zdali Mateusz Czekierda i Sylwia Stachyra, a do dogrywki trafili Krzysztof Konieczny oraz Jarek Śliwka. - To zadanie nie poszło najlepiej... - podsumował dokonania uczestników Maciej Nowak.

Konkurs Disneyland - Polsat.pl

W głównej konkurencji udział wzięli wszyscy uczestnicy programu. Zadaniem do wykonania był makaron z mięsnym sosem, który trzeba było samodzielnie skomponować.

- Oczekujemy lotu nad kukułczym gniazdem. Chcemy być zaskoczeni - powiedział Wojciech Modest Amaro. Niestety, lot okazał się niezbyt wysoki dla Mateusza Czekierdy, który jako kolejny znalazł się w dogrywce.

Tematem przewodnim decydującego etapu był sos winegret, który należało podać z sałatą. Pozornie proste danie przysporzyło sporych problemów i nie każdy poradził sobie z nim tak, jak oczekiwano.

W efekcie z programem pożegnał się Jarosław Śliwka. - Uczymy się na błędach, co doskonale wiesz. Ten błąd dzisiaj cię drogo kosztuje, ale wierzę, że jest niesamowicie wartościową lekcją w twojej karierze - powiedział mu na pożegnanie Wojciech Modest Amaro.

Jakie dania przygotowali uczestnicy i które z nich najbardziej przypadły do gustu jury? Kogo pochwalił Piotr Gąsowski, a kogo najostrzej skrytykował Giancarlo Russo?

Czat z Jarosławem Śliwką:

Oglądaj w IPLA.TV: „Top Chef” - sezon 7, odcinek 6

„Top Chef” w środę o godz. 21:40 w Telewizji POLSAT.

Oficjalny profil „Top Chef” na Instagramie - @top_chef_polska

Zobacz także:
Robert Sowa: Ja tego dania nie puszczę! Co się stało?
Dolce Vita? Włoski temperament w kuchni „Top Chefa”
„Top Chef” - odcinek 5: Damsko-męskie porachunki
Bartosz Kurek: W „Top Chefie” świetnie się bawiłem
Kamil Kędzierski: „Top Chef” nie jest dla mnie
„Top Chef” - odcinek 4: Żurek, ogórek, kiełbasa i sznurek
„Top Chef” - odcinek 3: Lekkie danie na pożegnanie…
„Top Chef” - odcinek 2: Ale rzeź! Odpadły aż trzy osoby!
„Top Chef” - odcinek 1: Sztafeta i… azjatycki stek
Atelier Amaro szósty raz z gwiazdką Michelin! Gratulacje!
„Top Chef”: Poznaj uczestników 7. edycji! Kim są? Co potrafią?

Oglądaj na oficjalnym kanale YouTube: