Przepis na śledzie pod pierzynką z „Ewa gotuje”
Składniki:
500 g śledzi w oleju
1 kg ziemniaków
5 buraków
3 marchewki
1-2 jajka
500 g majonezu
2 cebule
sól
pieprz
Zacznij od buraków i ugotuj je osobno, bo potrzebują około 1,5 godziny do miękkości. Ostudzone obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ugotuj ziemniaki i marchew w łupinach do miękkości. Odcedź i po wystudzeniu również zetrzyj na osobny talerz. Obraną cebulę, pokrój w bardzo drobną kostkę i lekko posól, dzięki temu zmięknie i straci ostrość. Śledzie odsącz z oleju i pokrój w paski.
Przygotuj tortownicę (lub głęboką salaterkę). Na dnie rozłóż pierwszą warstwę startych ziemniaków. Lekko je dociśnij i posmaruj cienką warstwą majonezu. Nałóż cebulkę, a następnie paski śledzia. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Na śledzie wyłóż startą marchewkę, posmaruj majonezem, następnie dodaj warstwę buraków i ponownie rozsmaruj majonez. Dopraw pieprzem. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę ziemniaków i delikatnie posmaruj majonezem, wyrównując powierzchnię.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach. Oprósz nim wierzch „tortu” śledziowego. Udekoruj dodatkowo buraczkami. Wstaw śledzie pod pierzynką do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc - aby warstwy się przegryzły, a danie nabrało pełni smaku.
Zobacz przepis w 121. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.