2025-12-19

Śledzie pod pierzynką. Przepis na kolorowy wigilijny „tort”

Aby ta sałatka była idealna warto skorzystać z rad Ewy Wachowicz z jej programu. Warstwowe, kolorowe i bardzo sycące - śledzie pod pierzynką to jedna z tych potraw, które na wigilijnym stole wyglądają efektownie, a smakują jeszcze lepiej następnego dnia. Delikatne ziemniaki, buraki, marchew i śledzie połączone majonezem tworzą danie, które można przygotować wcześniej.

Przepis na śledzie pod pierzynką z „Ewa gotuje”

Składniki:
500 g śledzi w oleju
1 kg ziemniaków
5 buraków
3 marchewki
1-2 jajka
500 g majonezu
2 cebule
sól
pieprz

Zacznij od buraków i ugotuj je osobno, bo potrzebują około 1,5 godziny do miękkości. Ostudzone obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ugotuj ziemniaki i marchew w łupinach do miękkości. Odcedź i po wystudzeniu również zetrzyj na osobny talerz. Obraną cebulę, pokrój w bardzo drobną kostkę i lekko posól, dzięki temu zmięknie i straci ostrość. Śledzie odsącz z oleju i pokrój w paski.

Przygotuj tortownicę (lub głęboką salaterkę). Na dnie rozłóż pierwszą warstwę startych ziemniaków. Lekko je dociśnij i posmaruj cienką warstwą majonezu. Nałóż cebulkę, a następnie paski śledzia. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Na śledzie wyłóż startą marchewkę, posmaruj majonezem, następnie dodaj warstwę buraków i ponownie rozsmaruj majonez. Dopraw pieprzem. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę ziemniaków i delikatnie posmaruj majonezem, wyrównując powierzchnię.

Ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach. Oprósz nim wierzch „tortu” śledziowego. Udekoruj dodatkowo buraczkami. Wstaw śledzie pod pierzynką do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc - aby warstwy się przegryzły, a danie nabrało pełni smaku.

Zobacz przepis w 121. odcinku programu „Ewa gotuje”:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat