Śledzie po kaszubsku Ewy Wachowicz
Składniki:
600 g solonych płatów śledziowych
2 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 cebule
3 liście laurowe
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
Zalewa:
100 ml oleju
1 kg cebuli
200 g suszonych śliwek
3 ogórki kiszone
1 garść majeranku
3 liście laurowe
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
Płaty śledziowe namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, aby wypłukać nadmiar soli. W trakcie moczenia zmień wodę 1-2 razy. Następnie śledzie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Zdejmij z ognia, wlej ocet i dodaj cebule pokrojone w piórka, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna jałowca. Wymieszaj. Śledzie przełóż do naczynia i zalej przygotowaną marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na nawet 2-3 dni.
Przygotuj zalewę kaszubską. Na patelnię lub do rondla wlej olej i dodaj cebule pokrojone w kostkę. Duś je na małym ogniu, aż zmiękną i staną się szkliste, nie powinny się rumienić. W razie potrzeby podlej je niewielką ilością wody. Suszone śliwki przekrój na połówki i dodaj do cebuli. Ogórki kiszone obierz ze skórki, pokrój w kostkę i również dorzuć na patelnię. Majeranek rozetrzyj w dłoniach i dodaj do zalewy razem z liśćmi laurowymi. Duś całość jeszcze kilka minut, aż sos ściemnieje i nabierze intensywnego aromatu. Na końcu dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Zamarynowane śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski i delikatnie połącz z wystudzoną zalewą kaszubską. Gotowe śledzie wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin - najlepiej na całą noc. Podawaj jako jedną z głównych rybnych potraw wigilijnych.
Zobacz przepis w 239. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.