Pierogi wigilijne z programu „Ewa gotuje”
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko
Farsz:
300 g kapusty kiszonej
30 g suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka masła
sól
pieprz
Suszone grzyby zalej zimną wodą i pozostaw na całą noc. Następnego dnia wyłów je łyżką cedzakową (wody nie wylewaj - będzie potrzebna do farszu) i drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle na małym ogniu, aż stanie się miękka i lekko złocista. Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij i drobno posiekaj. Dodaj ją do cebuli i wymieszaj. Podlej całość niewielką ilością wody z moczenia grzybów, uważając, by nie nalać osadu z dna. Dorzuć pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś farsz na małym ogniu do miękkości, aż odparuje nadmiar płynu i masa stanie się zwarta. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę na stolnicę i uformuj kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej wrzątek. Zagarniaj mąkę nożem do środka, aż powstaną grudki ciasta. Gdy masa lekko przestygnie, ponownie uformuj kopczyk, zrób dołek i wbij jajko. Wymieszaj nożem, a następnie wyrabiaj ciasto rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj je miską lub ściereczką i odstaw na około 20 minut - po odpoczynku będzie dużo łatwiejsze do wałkowania.
Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm. Szklanką wykrawaj krążki lub pokrój ciasto w kwadraty. Na środek każdego nałóż porcję farszu, złóż i dokładnie zlep brzegi. Ulepione pierogi układaj na desce. Jeśli przygotowujesz je wcześniej, wstaw deskę do zamrażarki, a po zamrożeniu przesyp pierogi do woreczków.
Gotuj pierogi w osolonym wrzątku tuż przed wieczerzą wigilijną - od momentu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj pierogi z kapustą i grzybami z cebulą zezłoconą na maśle albo - w wersji bardzo tradycyjnej - z palonym masłem.
Zobacz przepis w 293. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.