2025-12-18

Przepis na bigos Ewy Wachowicz to tradycja i bogactwo smaku

Po jarskich daniach wigilijnych wszyscy chętnie sięgną po coś konkretnego. Taki właśnie jest bigos z programu „Ewa gotuje”, bo zawiera dwa rodzaje kapusty, a także całą masę mięs i wędlin, które przemacerowane razem dają idealny głęboki smak. Zrób go wcześniej, bo jak wiadomo, ta potrawa podgrzewana nawet kilka razy - tylko zyskuje. Sprawdź przepis Ewy Wachowicz.

Tradycyjny bigos Ewy Wachowicz

Składniki:
750 g kiszonej kapusty
750 g białej kapusty
2 cebule
1 golonka
1 kg różnego rodzaju mięsa czy wędlin
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g suszonych grzybów
3 liście laurowe
jałowiec
ziele angielskie
1 l rosołu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Zaczynamy od kapusty kiszonej. Pamiętaj, żeby ją dokładnie odcisnąć, a cenny sok zachować, bo może się przydać do doprawienia bigosu na sam koniec! Posiekaną kapustę zalej połową przygotowanego rosołu, dodaj do niej golonkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna jałowca. Gotuj, aż kapusta i golonka będą miękkie.

Teraz czas na białą kapustę! Posiekaj ją i gotuj w wodzie przez około 10 minut, a następnie odlej wodę. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę. Gdy nabierze pięknego złotego koloru, dodaj ją do białej kapusty. Wcześniej namoczone suszone grzybu pokrój w paseczki i wrzuć do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj wszystko, aż kapusta będzie idealnie miękka.

Gdy obie kapusty będą gotowe, połącz je w jednym dużym garnku, wlej pozostały rosół. Dodaj koncentrat pomidorowy, który nada bigosowi głębi smaku.

Ugotowaną golonkę obierz ze skóry, a mięso pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do kapusty. Pozostałe mięsa, pieczenie, wędliny, boczek, drób, a jeśli macie pod ręką, również dziczyznę podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do bigosu. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.

Pod koniec, dla jeszcze lepszego aromatu, dolej odrobinę czerwonego wina. Jeśli bigos będzie wymagał więcej kwasowości, użyj soku z kiszonej kapusty, który odlałeś na początku.

Zobacz przepis w 2. odcinku programu „Ewa gotuje”:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat