Świąteczny piernik. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
125 g masła
400 g miodu
3 jajka
1,5 szklanki cukru
4,5 szklanki mąki
1,5 szklanki kwaśnego mleka
1,5 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
kilka śliwek suszonych
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
orzechy włoskie do dekoracji
Rozpuść masło i dodaj do niego miód. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie do dużej miski wybij jajka, wsyp do nich cukier i za pomocą miksera utrzyj na puszystą, jasną masę. Im bardziej będą ubite, tym lżejsze i bardziej puszyste będzie ciasto. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej do jajecznej masy przestudzone masło z miodem.
Przesiej sypkie składniki i połącz, a następnie dodawaj je po trochu do miksowanego ciasta na przemian z kwaśnym mlekiem. Dorzuć posiekane orzechy, żurawinę oraz drobno pokrojone śliwki. Całość dobrze wymieszaj szpatułką, aby równomiernie rozprowadzić dodatki. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 28 cm, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta wyrównaj.
Ciasto wstaw do pieca nagrzanego do 50 stopni. Po kilku minutach podnieś temperaturę do 180 stopni i piecz przez około 50-60 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli wyjdzie czysty, to znak, że ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika.
Odstaw piernik do ostudzenia. Kiedy będzie zimne, ozdób go polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.
Zobacz przepis w 501. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.