Wegetariański pasztet z ciecierzycy
Gotowanie potraw na świąteczny stół zaczyna się od szybkiego w realizacji bezmięsnego pasztetu z ciecierzycy, dla tych, którzy nawet w Wigilię nie mogą zrezygnować z tego smaku.

Kwasówka. Zupa z soku z kapusty kiszonej
Następnie autorka programu zaprasza na zupę, ale nie będzie to tradycyjny barszcz czerwony z uszkami czy grzybowa, a robiona na wodzie z kiszenia kapusty regionalna kwasówka. To danie pochodzi z Kujaw, ale znane jest również na Lubelszczyźnie. Receptura ma prawdopodobnie kilkaset lat i przekazywana była z pokolenia na pokolenie.

Karp pieczony w curry z gorczycą
Na świąteczne danie główne jest karp, bez którego Ewa nie wyobraża sobie wigilii. Tę rybę autorka programu przyrządzała wielokrotnie i to na różne sposoby - tym razem proponuje karpia pieczonego w curry z gorczycą.

Wieniec korzenny
Na deser serwujemy waniliowy wieniec korzenny z mrożonymi wiśniami i żurawiną.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 561. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.