Cynamonki z „Ewa gotuje”
Składniki:
500 g mąki
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
100 g masła
1 jajko
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
80 g masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Mleko podgrzej delikatnie, musi byc lekko ciepłe. Wkrusz do niego drożdże i dodaj szczyptę cukru. Dla wyjątkowego aromatu wsyp mielony kardamon, a następnie dodaj masło. Całość dokładnie wymieszaj i postaw w cieple, aby zaczyn wystartował.
W osobnej misce przygotuj składniki sypkie: przesianą mąkę oraz cukier. Zrób dołek i wlej do niego ciepłe mleko z dodatkami. Dodaj żółtko (białko odłóż na później!) i posól.
Wymieszaj wszystko energicznie, a gdy składniki zaczną się łączyć, zacznij wyrabiać ciasto. Gdy stanie się gładkie i miękkie, przykryj je i odstaw na 40-45 minut, aby spokojnie wyrosło - powinno podwoić swoją objętość.
Później ponownie je zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmaruj całą powierzchnię roztopionym masłem. Cukier z cynamonem wymieszaj w miseczce, a następnie obficie posyp nim rozwałkowane ciasto. Zwiń placek w ciasny rulon i za pomocą ostrego noża wytnijcie z niego trapezy (tnij pod skos, żeby z jednej strony były węższe, te szersze u góry odwróć i wszystkie będą jednakowe).
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a środek każdego delikatnie dociśnij palcem. Pamiętacie białko, które odłożyłeś wcześniej? Teraz jest idealny moment, by je roztrzepać i posmarować nim wierzch każdego kawałka.
Najpierw wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do zaledwie 30 stopni na 15-20 minut - to pozwoli im jeszcze podrosnąć. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz na złoty kolor przez kolejne 15-20 minut. Jeżeli lubisz super słodkie wypieki, posyp cynamonki cukrem pudrem lub polukruj.
Zobacz przepis w 491. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.