2025-12-16

Świąteczna sałatka jarzynowa z „Ewa gotuje”. Kluczem jest sos!

Ewa Wachowicz od lat stosuje ten sam przepis na klasyczną potrawę. Czy to na święta, imieniny czy rodzinne uroczystości, Polacy chętnie jedzą sałatkę jarzynową. Ile rodzin tyle przepisów, ale niektóre sprawdzają się lepiej, kiedy potrawa musi postać na stole nie podchodząc wodą, a jednocześnie nie przysporzyć gospodyni zbyt wiele pracy. W „Ewa gotuje” ekspertka kulinarna zdradziła, jak ona robi ten przysmak.

Sałatka jarzynowa na święta i od święta Ewy Wachowicz

Składniki:
2 pietruszki
1 seler
4 marchewki
2 ziemniaki
5 ogórków kiszonych
1 por
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
5 jajek
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki śmietany
5 łyżeczek majonezu
sól
pieprz

Ugotuj i wystudź warzywa i jajka. Oddziel białka od żółtek, które będą potrzebne do sosu. Warzywa pokrój w kostkę, dodając również pokrojone por, ogórki, białka i wsyp odsączony groszek. Wymieszaj.

Zetrzyj jabłko na grubej tarce i dodaj do warzyw. Jeżeli puszcza sok, odsącz go. Jeżeli sałatkę robisz wcześniej, w ogóle zrezygnuj z jabłka, bo zakwasi sałatkę i puści wodę.

Zrób sos, ucierając gotowane żółtka z musztardą, śmietaną i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do sałatki i wymieszaj.

Zobacz przepis w 182. odcinku programu „Ewa gotuje”:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat