Sałatka jarzynowa na święta i od święta Ewy Wachowicz
Składniki:
2 pietruszki
1 seler
4 marchewki
2 ziemniaki
5 ogórków kiszonych
1 por
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
5 jajek
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki śmietany
5 łyżeczek majonezu
sól
pieprz
Ugotuj i wystudź warzywa i jajka. Oddziel białka od żółtek, które będą potrzebne do sosu. Warzywa pokrój w kostkę, dodając również pokrojone por, ogórki, białka i wsyp odsączony groszek. Wymieszaj.
Zetrzyj jabłko na grubej tarce i dodaj do warzyw. Jeżeli puszcza sok, odsącz go. Jeżeli sałatkę robisz wcześniej, w ogóle zrezygnuj z jabłka, bo zakwasi sałatkę i puści wodę.
Zrób sos, ucierając gotowane żółtka z musztardą, śmietaną i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do sałatki i wymieszaj.
Zobacz przepis w 182. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.