Sałatka świąteczna z „Ewa gotuje”
Składniki:
0,5 kg ziemniaków sałatkowych
250 g wędzonego karpia
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
1 papryczka chili
garść rukoli
garść roszponki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości. Odcedź je, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w równą kostkę. Przełóż do dużej miski.
W osobnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny. Dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili (ilość dopasuj do własnej tolerancji ostrości). Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Z wędzonego karpia zdejmij skórę, podziel na mniejsze kawałki i dokładnie usuń ości. Dodaj rybę do ziemniaków. Wlej przygotowany sos majonezowy do miski i delikatnie wymieszaj całość, tak aby nie rozgnieść warzyw i zachować wyraźne kawałki ryby.
Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż rukolę i roszponkę, tworząc zieloną bazę. Nałóż sałatkę ziemniaczaną z karpiem. Wierzch możesz dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem. Podawaj od razu lub schłodź krótko w lodówce - sałatka świetnie smakuje także na zimno i doskonale sprawdza się jako szybka, świąteczna przekąska.
Zobacz przepis w 222. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.