2025-12-16

Przepis na świąteczną sałatkę. Ewa Wachowicz robi ją inaczej

Gdy przed świętami liczy się każda minuta, ta sałatka przychodzi z pomocą. Wędzony karp, delikatne ziemniaki i lekko cytrynowy sos tworzą danie, które świetnie wpisuje się w bożonarodzeniowy stół, ale nie wymaga długich przygotowań. To idealna propozycja na wigilijną kolację, świąteczny bufet albo szybkie danie „na jutro” po świętach, żeby nic się nie zmarnowało, tak jak to lubi Ewa Wachowicz.

Sałatka świąteczna z „Ewa gotuje”

Składniki:
0,5 kg ziemniaków sałatkowych
250 g wędzonego karpia
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
1 papryczka chili
garść rukoli
garść roszponki

Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości. Odcedź je, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w równą kostkę. Przełóż do dużej miski.

W osobnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny. Dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili (ilość dopasuj do własnej tolerancji ostrości). Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Z wędzonego karpia zdejmij skórę, podziel na mniejsze kawałki i dokładnie usuń ości. Dodaj rybę do ziemniaków. Wlej przygotowany sos majonezowy do miski i delikatnie wymieszaj całość, tak aby nie rozgnieść warzyw i zachować wyraźne kawałki ryby.

Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż rukolę i roszponkę, tworząc zieloną bazę. Nałóż sałatkę ziemniaczaną z karpiem. Wierzch możesz dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem. Podawaj od razu lub schłodź krótko w lodówce - sałatka świetnie smakuje także na zimno i doskonale sprawdza się jako szybka, świąteczna przekąska.

Zobacz przepis w 222. odcinku programu „Ewa gotuje”:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat