2025-12-16

Paszteciki z kapustą i grzybami. Oto przepis Ewy Wachowicz

Kiedy dom nimi pachnie, wiadomo, że święta są już bardzo blisko. Chrupiące z zewnątrz, aromatyczne w środku i niezwykle uniwersalne - paszteciki z kapustą i grzybami to jeden z tych smaków, bez których trudno wyobrazić sobie święta. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu przygotujesz je szybko, a odpowiednio doprawiony farsz sprawi, że będą doskonałe zarówno do barszczu, jak i jako samodzielna przekąska.

Paszteciki do barszczu. Przepis z „Ewa gotuje”

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko (do posmarowania)
czarnuszka do posypania

Farsz:
250 g kapusty kiszonej
kilka suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
pół łyżeczki kminku
pieprz do smaku

Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej kilka godzin, aby zmiękły. Następnie odcedź je i drobno pokrój. Kapustę kiszoną przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Odcedź i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją na małym ogniu, aż stanie się miękka i lekko złocista.

Przełóż cebulę do kapusty. Dodaj pokrojone grzyby oraz drobno posiekane suszone śliwki. Dopraw farsz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i podduś jeszcze chwilę na patelni, aby nadmiar wilgoci odparował - farsz powinien być gęsty i zwarty. Odstaw do przestudzenia.

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na równe kwadraty. Na środek każdego nałóż porcję farszu. Sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut, aż paszteciki będą złociste i chrupiące. Podawaj na ciepło - najlepiej z barszczem - albo na zimno, jako świąteczną przekąskę.

Zobacz przepis w 467. odcinku programu „Ewa gotuje”:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat