Ciasto na pierogi z „Ewa gotuje”
Składniki (na ok. 60 pierogów):
500 g mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko
Przesiej mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj z niej kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie i wlej do niego wrzątek. Za pomocą noża stopniowo zagarniaj mąkę do środka, aż zaczną tworzyć się grudki ciasta. Gdy masa lekko przestygnie, ponownie uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wbij jajko i znów mieszaj nożem, łącząc składniki. Zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Ugniataj je energicznie, aż stanie się gładkie, elastyczne i jednolite. Jeśli klei się do rąk, oprósz je minimalną ilością mąki, ale nie dosypuj jej zbyt dużo. Ciasto powinno pozostać miękkie.
Uformuj kulę, przykryj ją miską lub ściereczką i pozostaw na stolnicy na około 20 minut. Ten etap jest bardzo ważny, po odpoczynku ciasto będzie znacznie łatwiejsze do wałkowania. Po tym czasie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj krążki szklanką lub krój w kwadraty nożem, w zależności od tego, jaką formę pierogów planujesz.
Tak przygotowane ciasto jest gotowe do nadziewania dowolnym farszem, zarówno wytrawnym, jak i słodkim. Ulepione pierogi możesz gotować od razu albo ułożyć na desce i zamrozić, co szczególnie dobrze sprawdza się przy świątecznych przygotowaniach.
Zobacz przepis w 293. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.