2025-12-16

Ciasto na pierogi. Niezawodny, łatwy przepis z „Ewa gotuje”

Klasyczny domowy przepis, który sprawdzi się nawet dla początkujących. Bo dobre pierogi zaczynają się od idealnego ciasta. Takiego, które łatwo się wałkuje, nie rwie się przy lepieniu i po ugotowaniu jest miękkie, ale sprężyste. To właśnie ciasto na pierogi przygotowywane metodą Ewy Wachowicz - proste, klasyczne i sprawdzone, szczególnie gdy przed świętami liczy się pewny efekt i brak nerwów przy stolnicy.

Ciasto na pierogi z „Ewa gotuje”

Składniki (na ok. 60 pierogów):
500 g mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko

Przesiej mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj z niej kopczyk i zrób w nim niewielkie zagłębienie i wlej do niego wrzątek. Za pomocą noża stopniowo zagarniaj mąkę do środka, aż zaczną tworzyć się grudki ciasta. Gdy masa lekko przestygnie, ponownie uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wbij jajko i znów mieszaj nożem, łącząc składniki. Zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Ugniataj je energicznie, aż stanie się gładkie, elastyczne i jednolite. Jeśli klei się do rąk, oprósz je minimalną ilością mąki, ale nie dosypuj jej zbyt dużo. Ciasto powinno pozostać miękkie.

Uformuj kulę, przykryj ją miską lub ściereczką i pozostaw na stolnicy na około 20 minut. Ten etap jest bardzo ważny, po odpoczynku ciasto będzie znacznie łatwiejsze do wałkowania. Po tym czasie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj krążki szklanką lub krój w kwadraty nożem, w zależności od tego, jaką formę pierogów planujesz.

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do nadziewania dowolnym farszem, zarówno wytrawnym, jak i słodkim. Ulepione pierogi możesz gotować od razu albo ułożyć na desce i zamrozić, co szczególnie dobrze sprawdza się przy świątecznych przygotowaniach.

Zobacz przepis w 293. odcinku programu „Ewa gotuje”:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat