Kompot z suszu. Przepis z „Ewa gotuje”
Składniki:
1 garść suszonych jabłek
1 garść suszonych moreli
1 garść suszonych gruszek
1 garść suszonych śliwek
kilka goździków
2 kawałki kory cynamonu
cukier do smaku
1 cytryna
4-5 l zimnej wody
Suszone owoce dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i odstawić garnek w chłodne miejsce, by owoce dobrze napęczniały. Następnego dnia dodaj do garnka goździki oraz kawałki cynamonu.
Postaw garnek na małym ogniu i doprowadź kompot do zagotowania. Gotuj bardzo powoli przez około godzinę - napój powinien delikatnie „mrugać”, a nie intensywnie wrzeć. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i posłodź kompot do smaku. Dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przecedź kompot przez sito i przelej do dzbanka lub wazy. Do naczynia możesz dorzucić kilka ugotowanych owoców, które ładnie wyglądają i dodatkowo wzbogacają smak. Na koniec dodaj plasterki cytryny. Podawaj schłodzony lub lekko letni - w obu wersjach doskonale wpisuje się w wigilijną kolację.
Zobacz przepis w 177. odcinku programu „Ewa gotuje”:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.