Świąteczny makowiec Ewy Wachowicz: Składniki
Do przygotowania dania według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:
200 g masła
300 g cukru pudru
cukier ze skórką pomarańczy lub waniliowy
8 jaj
0,5 kg maku
1 l mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek kaszy gryczanej
1 łyżka miodu
4 jabłka
bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, suszowe śliwki, żurawina, prażone migdały, orzechy włoskie i orzechy laskowe
szczypta soli
Do dekoracji:
2 tabliczki czekolady
2 łyżki śmietanki wysokoprocentowej
Bakalie
Ewa Wachowicz zwraca uwagę, że trzeba przygotować sobie dużą miskę i dużą formę do pieczenia 24 x 36 cm. Dobrze ją wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Makowiec z „Ewa gotuje”: Przepis
Jak przygotować tę potrawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 560.odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.