2025-12-12

Makowiec na święta. Zrób taki z jabłkami jak w „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz. Przed Bożym Narodzeniem warto ułatwić sobie pracę w kuchni, wybierając przepisy, z którymi działa się szybciej i prościej. Dla tych, którzy nie chcą kolejny raz zwijać drożdżowych rolad z makiem, ekspertka kulinarna proponuje inną wersję tradycyjnego ciasta. Poznaj przepis na makowiec z jabłkami z „Ewa gotuje”!

Świąteczny makowiec Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:
200 g masła
300 g cukru pudru
cukier ze skórką pomarańczy lub waniliowy
8 jaj
0,5 kg maku
1 l mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek kaszy gryczanej
1 łyżka miodu
4 jabłka
bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, suszowe śliwki, żurawina, prażone migdały, orzechy włoskie i orzechy laskowe
szczypta soli

Do dekoracji:
2 tabliczki czekolady
2 łyżki śmietanki wysokoprocentowej
Bakalie

Ewa Wachowicz zwraca uwagę, że trzeba przygotować sobie dużą miskę i dużą formę do pieczenia 24 x 36 cm. Dobrze ją wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Makowiec z „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować tę potrawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 560.odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat