2025-12-11

„Ewa gotuje”: Przedświąteczna wędrówka kulinarna po świecie

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, czas więc planować dania na świąteczny stół. Oprócz klasycznego makowca, ale z jabłkami, Ewa Wachowicz proponuje też ciekawą włoską przystawkę, która może zaskoczyć wigilijnych gości. Z kolei kurczak z imbirem rozgrzeje ich po rodzinnym spacerze. Sprawdź jak je zrobić. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Co to jest Arancini?

Gotowanie w tym odcinku zaczyna się od włoskiej przystawki arancini. To bardzo popularne w Italii, a pochodzące z Sycylii, kulki ryżowe smażone w głębokim tłuszczu. Są różne wersje tego przysmaku - Ewa Wachowcz robi arancini z mozzarellą w środku.

Ewa Wachowicz przygotowuje Arancini w programie

Kurczak imbirowy

Danie główne jest azjatyckie w charakterze. To kurczak w słodko-kwaśnym sosie imbirowym, podany z bardzo zdrową, choć wciąż niedocenianą, komosą ryżową.

Makowiec z jabłkami

Na deser autorka programu piecze makowiec z jabłkami i jest to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia.

Mleczny przysmak z resztek

W programie również kolejna potrawa z lat dzieciństwa Ewy Wachowicz. Czerstwe pieczywo z gorącym mlekiem.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 560. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:30 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat