2025-12-09

Ewa Wachowicz: Chiny mnie fascynują. Nie tylko od kuchni

Autorka „Ewa gotuje” mówi POLSAT.PL o swoich ulubionych smakach, poza polskimi. Ewa Wachowicz słynie z miłości do swojskich specjałów i produktów, ale chętnie też odkrywa nowe. Okazją do tego są jej podróże po świecie. Jedno miejsce odwiedza chętniej niż inne i czerpie z niego nie tylko przepisy, ale i odkrywa mądrość miejscowych zasad odżywiania. To Chiny.

Skrzyżowanie kultur i smaków

Widzowie „Ewa gotuje” od lat poznają międzynarodową kuchnię. Jej wpływy i inspiracje Ewa Wachowicz często wplata do potraw przyrządzanych z lokalnych sezonowych produktów. Zawdzięczamy to pasji kulinarnej ekspertki do podróży.

W poszukiwaniu smaków przemierzyła niemal cały świat, ale są miejsca, których nadal nie ma dosyć. - Byłam w Chinach dość długo. Natomiast tam co kanton to zupełnie inna kuchnia. I nie ukrywam, że bardzo bym chciała jeszcze wrócić do Chin, żeby zapoznać się z wieloma odmianami tamtejszej kuchni w poszczególnych regionach - przyznaje w rozmowie z POLSAT.PL.

Przyjemności i zdrowie

- Kocham azjatyckie smaki, lubię do nich wracać - zdradza Ewa Wachowicz, chociaż docenia nie tylko doznania podniebienia. - Dla mnie kuchnia chińska wiąże się również ze zdrowiem, bo jest bardzo mocno związana z miejscowymi produktami i regionami. Wszystko w niej współgra i to mnie fascynuje. Również wiedza związana z Kuchnią Pięciu Przemian, działaniem prozdrowotnym rozmaitych przypraw. Dlaczego takie przyprawy, a nie inne się dodaje? Jak się je łączy ze sobą? To jest ogromna wiedza - podsumowuje.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.