Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką
Chyba wszyscy znamy groszek z marchewką jako dodatek do drugiego dania. A gdyby tak na bazie tych dwóch warzyw zrobić pierwsze danie? Czemu nie! I właśnie od bardzo smacznej i pożywnej zupy z kurczaka, marchewki i zielonego groszku rozpoczyna się kolejna emisja „Ewa gotuje”.

Gołąbki w liściach kapusty kiszonej
W poprzednim odcinku Ewa Wachowicz kisiła liście kapusty, które przydają się teraz. Na danie drugie są gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, zawinięte właśnie w kiszone liście, a podane z sosem na bazie grzybów mrożonych.

Pierniczki świąteczne
Następnie autorka programu robi domową przyprawę do piernika, złożoną z goździków, kardamonu, anyżu gwiaździstego, ziela angielskiego, kolendry, pieprzu i cynamonu. Taka mieszanka przydaje się do doprawienia wypieków. Receptura jest bardzo prosta, a w dodatku ciasto nie wymaga leżakowania.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 559. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.