2025-12-04

„Ewa gotuje”: Czasem w kuchni powinno być łatwiej i szybciej

Gotowanie to sztuka, ale każdemu jest milej, gdy nie jest męcząca ani czasochłonna. W 559. odcinku programu jego autorka podaje przepisy na zupę inspirowaną popularnym obiadowym dodatkiem, gołąbki na nieco inny sposób, oraz pierniczki świąteczne, przy których nie trzeba się napracować ani długo czekać przed świętami. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Chyba wszyscy znamy groszek z marchewką jako dodatek do drugiego dania. A gdyby tak na bazie tych dwóch warzyw zrobić pierwsze danie? Czemu nie! I właśnie od bardzo smacznej i pożywnej zupy z kurczaka, marchewki i zielonego groszku rozpoczyna się kolejna emisja „Ewa gotuje”.

Gołąbki w liściach kapusty kiszonej

W poprzednim odcinku Ewa Wachowicz kisiła liście kapusty, które przydają się teraz. Na danie drugie są gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, zawinięte właśnie w kiszone liście, a podane z sosem na bazie grzybów mrożonych.

Pierniczki świąteczne

Następnie autorka programu robi domową przyprawę do piernika, złożoną z goździków, kardamonu, anyżu gwiaździstego, ziela angielskiego, kolendry, pieprzu i cynamonu. Taka mieszanka przydaje się do doprawienia wypieków. Receptura jest bardzo prosta, a w dodatku ciasto nie wymaga leżakowania.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 559. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat