Rogrzewająca zupa: marokańska harira
Mamy jesień, więc tym razem Ewa Wachowicz zaczyna od potrawy mocno rozgrzewającej i energetycznej. Na pierwsze danie autorka programu robi marokańską zupę harira. Jej charakter oddaje nazwa, która prawdopodobnie wywodzi się od arabskiego słowa „harr”, czyli „gorący”.

Ziemniaki z pomidorami i fetą
Już w zupie znajduje się solidna porcja wołowiny, więc na drugie coś bezmięsnego - ziemniaki zapiekane z pomidorami i greckim serem feta.

Kluski kładzione
Ewa Wachowicz pokazuje też jak błyskawicznie zrobić jedno z jej ulubionych dań z dzieciństwa i to w plenerze, na jej wysłużonej kuchence angielce. Wystarczy kilka chwil, aby podać kluski kładzione okraszone smażoną śmietaną.

Ciasto pomarańczowe
Na deser jest wspomniane na początku ciasto pomarańczowe, pokryte lukrem na soku z pomarańczy, udekorowane suszonymi cytrusami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 557. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.