2025-11-20

„Ewa gotuje”: Szczypta orientu ożywia codzienne smaki

Dodatek oryginalnych smaków i zapachów idealnie pasuje na chłodniejsze i coraz krótsze dni. W 557. Odcinku Ewa Wachowicz sięga po przepisy na marokańską harirę, pełną korzennych aromatów, zapiekankę z ziemniaków z odrobiną greckiej fety oraz zachwycające prostotą ciasto pomarańczowe. Jak je zrobić? Sprawdź w programie. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Rogrzewająca zupa: marokańska harira

Mamy jesień, więc tym razem Ewa Wachowicz zaczyna od potrawy mocno rozgrzewającej i energetycznej. Na pierwsze danie autorka programu robi marokańską zupę harira. Jej charakter oddaje nazwa, która prawdopodobnie wywodzi się od arabskiego słowa „harr”, czyli „gorący”.

Ziemniaki z pomidorami i fetą

Już w zupie znajduje się solidna porcja wołowiny, więc na drugie coś bezmięsnego - ziemniaki zapiekane z pomidorami i greckim serem feta.

Kluski kładzione

Ewa Wachowicz pokazuje też jak błyskawicznie zrobić jedno z jej ulubionych dań z dzieciństwa i to w plenerze, na jej wysłużonej kuchence angielce. Wystarczy kilka chwil, aby podać kluski kładzione okraszone smażoną śmietaną.

Ciasto pomarańczowe

Na deser jest wspomniane na początku ciasto pomarańczowe, pokryte lukrem na soku z pomarańczy, udekorowane suszonymi cytrusami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 557. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.