2025-11-13

„Ewa gotuje”: Sprawdzona rozgrzewka na jesień i zimę

Powinno być ciepło, sycąco i przepysznie. Takie są właśnie przepisy w 556. odcinku. Niektóre Ewa Wachowicz zna z własnego domu, inne przywiozła z orientalnych podróży, ale wszystkie można z powodzeniem ugotować z sezonowych, lokalnych produktów. W dodatku nie są zbyt kłopotliwe w przygotowaniu. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Turecka zupa jogurtowa

Na kolejne gotowanie Ewa Wachowicz zaprasza do Zawoi. U stóp Babiej Góry robi zupę jogurtową, która jest tradycyjną potrawą górali. Ale uwaga - górali tureckich! Potrawa może być podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. A co ciekawe - w Turcji najczęściej jadana jest jesienią oraz wczesną zimą. Jej współczesna nazwa oznacza dosłownie „zupę z górskiego pastwiska”.

Leczo z dynią i grzybami

Na drugie danie jest leczo z dynią i leśnymi grzybami. Taki gulasz to danie jednogarnkowe. Zwykło się mówić, że robi się samo, bo składniki wystarczy wrzucić do naczynia, wymieszać i poczekać, aż wszystko udusi się na wolnym ogniu.

Tort orzechowo-jabłkowy

To przysmak, który wygląda równie dobrze jak smakuje. Na deser Ewa Wachowicz przygotowuje tort wedle starej, sprawdzonej receptury, którą dostała od widzów.

Kasza manna po zawojsku

Na koniec jedna z potraw z lat dzieciństwa autorki programu - grysik na mleku podany z sokiem malinowym.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 556. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.