Turecka zupa jogurtowa
Na kolejne gotowanie Ewa Wachowicz zaprasza do Zawoi. U stóp Babiej Góry robi zupę jogurtową, która jest tradycyjną potrawą górali. Ale uwaga - górali tureckich! Potrawa może być podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. A co ciekawe - w Turcji najczęściej jadana jest jesienią oraz wczesną zimą. Jej współczesna nazwa oznacza dosłownie „zupę z górskiego pastwiska”.

Leczo z dynią i grzybami
Na drugie danie jest leczo z dynią i leśnymi grzybami. Taki gulasz to danie jednogarnkowe. Zwykło się mówić, że robi się samo, bo składniki wystarczy wrzucić do naczynia, wymieszać i poczekać, aż wszystko udusi się na wolnym ogniu.

Tort orzechowo-jabłkowy
To przysmak, który wygląda równie dobrze jak smakuje. Na deser Ewa Wachowicz przygotowuje tort wedle starej, sprawdzonej receptury, którą dostała od widzów.

Kasza manna po zawojsku
Na koniec jedna z potraw z lat dzieciństwa autorki programu - grysik na mleku podany z sokiem malinowym.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 556. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.