2025-11-07

„Ewa gotuje”: Wytrawne gofry. Tak zrobione zawsze chrupią

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 555. kulinarnego show jego autorka zdradza przepisy na dania, które pokocha każde dziecko. Jednym z nich są gofry, ale… na słono, z kurczakiem. Zanim weźmiemy się za dodatki, trzeba jednak zrobić wafle, a te muszą być idealnie rumiane i chrupkie. Poznaj łatwy przepis z „Ewa gotuje”!

Gofry na słono Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:
2 jajka
300 g mąki
500 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
porządna szczypta cukru
kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
pół szklanki oleju z pestek winogron (lub inny neutralny w smaki olej)
klarowane masło do wysmarowania gofrownicy.

Ewa Wachowicz ma sposób na gładkie ciasto na gofry czy naleśniki. Najpierw robi gęstszą masę i dokładnie ją rozciera, a dopiero później stopniowo dodaje resztę mleka.

Wytrawne gofry z „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować tę potrawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 555. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.