2025-10-30

„Ewa gotuje”: Grzybowe dania z dodatkiem sezonowych owoców

Każdy by tak chciał. Trzydaniowy obiad z kompotem prosto spod ręki Ewy Wachowicz. W menu zupa grzybowa z kaszą, polędwiczki wieprzowe z kurkami, a na deser - tarta z figami. A obiecany kompot autorka programu przygotowuje, sięgając za okno swojego krakowskiego domu. Smaczne i zdrowe potrawy. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:50 w Polsacie.

Zupa grzybowa z kaszą

Na pierwsze danie w menu jest zupa grzybowa, zagęszczona kaszą jaglaną, która powstaje z prosa. To wyjątkowo cenny bezglutenowy produkt: odkwasza organizm, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę E oraz lecytynę i krzem, odpowiadający za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie oraz prawidłową przemianę materii. Ponadto jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Warto ją dodawać do dań.

Polędwiczki z kurkami

Po grzybowej autorka programu zaprasza na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Takie połączenie od lat znane jest w naszej kuchni i często właśnie ta część wieprzowiny, zresztą najchudsza, trafia na stoły w towarzystwie leśnych grzybów. Mięso jest podane z ziemniaczanym purée oraz fasolką szparagową.

Kompot winogronowy

Do obiadu Ewa Wachowicz gotuje kompot z winogron, które rosną na balkonie jej krakowskiego domu. Prosto z krzaka na kuchnię.

Tarta z figami

 Na deser jest kruche ciasto z miodową ricottą, figami i pistacjami. Deser jak z bajki.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 554. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:50 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat