Zupa grzybowa z kaszą
Na pierwsze danie w menu jest zupa grzybowa, zagęszczona kaszą jaglaną, która powstaje z prosa. To wyjątkowo cenny bezglutenowy produkt: odkwasza organizm, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę E oraz lecytynę i krzem, odpowiadający za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie oraz prawidłową przemianę materii. Ponadto jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Warto ją dodawać do dań.

Polędwiczki z kurkami
Po grzybowej autorka programu zaprasza na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Takie połączenie od lat znane jest w naszej kuchni i często właśnie ta część wieprzowiny, zresztą najchudsza, trafia na stoły w towarzystwie leśnych grzybów. Mięso jest podane z ziemniaczanym purée oraz fasolką szparagową.

Kompot winogronowy
Do obiadu Ewa Wachowicz gotuje kompot z winogron, które rosną na balkonie jej krakowskiego domu. Prosto z krzaka na kuchnię.

Tarta z figami
Na deser jest kruche ciasto z miodową ricottą, figami i pistacjami. Deser jak z bajki.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 554. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:50 w Polsacie.