2025-10-24

Idealna na chłody. Babka ziemniaczana z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 553. kulinarnego show jego autorka wraca do przepisów ze starych książek kucharskich i receptur, które zna z rodzinnego domu. Wśród nich jest babka ziemniaczana, okraszona boczkiem i cebulą. To danie idealne na jesienne chłody. Dowiedz się z programu i poznaj sprawdzony przepis z „Ewa gotuje”!

Babka ziemniaczana Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:
300 g boczku wędzonego
2 średnie cebule
6 ziemniaków
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
2 jaja
3 ząbki czosnku
3 łyżki kaszy mannej (grysiku)
3 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
masło klarowane i bułka tarta do wysypania formy

Do ozdobienia babki można użyć świeżych ziół. Ewa Wachowicz w programie sięga po gałązkę rozmarynu

Babka ziemniaczana z „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować tę potrawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 553. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.