Garus gruszkowo-jabłkowy
Gotowanie w stylu retro zaczyna się od garusa, czyli zupy owocowej z jabłek i gruszek. Taką potrawę przyrządzano przed laty na Śląsku, w Małopolsce i na Kielecczyźnie. Jej baza to dojrzałe jabłka i gruszki, choć niekiedy dodawano wiśnie lub śliwki. Zupa była gęsta i pożywna, ponieważ serwowano ją z ziemniakami okraszonymi zrumienioną cebulką.

Babka ziemniaczana
Na drugie danie jest babka ziemniaczana. Znana jest w naszej kuchni od wielu lat, nosi rozmaite nazwy i różni się użytymi dodatkami. Wszystko zależy od regionu. Jeden składnik jest zawsze ten sam - ziemniaki.

Placki dyniowe
Na deser Ewa Wachowicz smaży placuszki dyniowe na słodko. Na stół trafiają w towarzystwie domowego musu z brzoskwiń.

Chleb ze śmietaną
Ponadto autorka programu przygotowuje jeden z przysmaków z lat jej dzieciństwa. Prosty, ale pyszny chleb ze śmietaną i cukrem.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 553. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.