2025-10-23

Smaki dzieciństwa w „Ewa gotuje”. Które z nich znasz?

Tym razem Ewa Wachowicz postanowiła nakręcić odcinek sentymentalny, w którym sięga po stare, sprawdzone receptury, między innymi takie, które zna ze swoich najmłodszych lat. Jeżeli nie wiecie, co to garus, nie próbowaliście babki ziemniaczanej, a smak kromki ze śmietaną nie przywodzi wam na myśl dziecinnej beztroski… możecie spróbować ich teraz. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Garus gruszkowo-jabłkowy

Gotowanie w stylu retro zaczyna się od garusa, czyli zupy owocowej z jabłek i gruszek. Taką potrawę przyrządzano przed laty na Śląsku, w Małopolsce i na Kielecczyźnie. Jej baza to dojrzałe jabłka i gruszki, choć niekiedy dodawano wiśnie lub śliwki. Zupa była gęsta i pożywna, ponieważ serwowano ją z ziemniakami okraszonymi zrumienioną cebulką.

Babka ziemniaczana

Na drugie danie jest babka ziemniaczana. Znana jest w naszej kuchni od wielu lat, nosi rozmaite nazwy i różni się użytymi dodatkami. Wszystko zależy od regionu. Jeden składnik jest zawsze ten sam - ziemniaki.

Placki dyniowe

Na deser Ewa Wachowicz smaży placuszki dyniowe na słodko. Na stół trafiają w towarzystwie domowego musu z brzoskwiń.

Chleb ze śmietaną

Ponadto autorka programu przygotowuje jeden z przysmaków z lat jej dzieciństwa. Prosty, ale pyszny chleb ze śmietaną i cukrem.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 553. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.