2025-10-17

Słodki smak gór! Kołacz z serem z programu „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! Odcinek 552. kulinarnego show autorka poświęciła potrawom typowym dla kuchni podhalańskiej. Wśród przepisów proponuje kołacz z serem. Jak go zrobić i na co uważać przygotowując ten przysmak spod Tatr? Dowiedz się z programu i poznaj sprawdzony przepis z „Ewa gotuje”!

Podhalański kołacz z serem Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:
1/2 szklanki mleka
1/3 kostki masła
2 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży
1/2 kg mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka

Farsz:
300 g twarogu
1 jajko
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 jajko do posmarowania ciasta

Ciasto drożdżowe powinno wyrastać około godziny, więc jeżeli ciasto ma być podawane świeżo po upieczeniu, przygotowania do pieczenia należy zacząć odpowiednio wcześnie.

Kołacz z serem z „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować tę potrawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 552. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.