2025-10-16

„Ewa gotuje” na góralską nutę. Poznajemy smaki Podhala

Autorka programu odwiedza Tatry i Zakopane. W odcinku kosztuje tamtejszych serów i robi spacer ścieżką zawieszoną jakieś 50 metrów nad ziemią. Cisza, spokój, zapach ziół i owce na hali, czyli idealne okoliczności, aby wymyślić podhalańskie menu. Musi być jagnięcina, bryndza, oscypek i koniecznie coś regionalnego na słodko. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Rosół jagnięcy

W kuchni czas na tradycyjny rosół na jagnięcinie. W przepisie z dużą ilością warzyw i dodatkiem… kaszy jęczmiennej. Jedliście taki?

Pierogi z bryndzą i oscypkiem

Na danie główne Ewa Wachowicz robi bryndziołki, czyli pierogi na góralska nutę, z bryndzą i oscypkiem, okraszone mocno zrumienioną cebulką.

Kołacz podhalański

Po obiedzie autorka programu upiecze kołacz na słodko - z białym serem.

Gość programu

Ewa Wachowicz ponownie gości Grzegorza Biedronia, prezesa Małopolskiej Organizacji Turystycznej, aby porozmawiać o zaletach Podhala, nie tylko od strony kuchni.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 552. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.